Calendar ortodox marți, 2 martie. Sfântul de astăzi îi ocrotește pe cei căsătoriți

Nicu Stan 02.03.2021, 07:55
Calendar ortodox marți, 2 martie. Sfântul de astăzi îi ocrotește pe cei căsătoriți

Calendar ortodox marți, 2 martie. Sfântul de astăzi îi ocrotește pe cei căsătoriți. Ce mare sărbătoare este astăzi la români, citiți în articolul de mai jos.

Calendar ortodox marți, 2 martie 2021. Ce Sfânt sărbătorim astăzi

Calendar ortodox marți, 2 martie. Sfântul de astăzi îi ocrotește pe cei căsătoriți. Cine este acest Sfânt și ce trebuie să faci astăzi, citește în rândurile următoare.

La fiecare 2 martie este sărbătorit Sfântul Nicolae Planas, care este cunoscut și ca ocrotitorul celor căsătoriți.

89 de ani de la moartea Sfântului Nicolae Planas

Astăzi, 2 martie 2021 se împlinesc 89 de ani de la trecerea în neființă a Sfântului Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți. Viața Sfântului Nicolae Planas a fost una caracterizată de jertfă. Sfântul a trăit în mijlocul oamenilor și a fost o pildă vie de viețuire creștină.

Sfântul Nicolae Planas este cunoscut că ocrotitor al celor căsătoriți, pentru că multe familii, în urma rugăciunilor către Sfânt, au cunoscut liniștea. Asta nu înseamnă că atunci când îi cerem ajutorul în rugăciune, vom fi feriți de ispite: Cei care îi cer ajutorul Sfântului Nicolae Planas trebuie să aibă credință că prin ajutorul Sfântului, vor avea puterea de a birui toate greutățile.

Povestea lui Teodot

Între anii 311-324 împăratul Liciniu îi persecuta pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, iar Teodot le solicita păgânilor să se închine lui Iisus Hristos.

De asemenea, când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Iisus Hristos, acesta a răspuns: ”Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urmă acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericită nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am”.

Teodot, supus la chinuri inimaginabile

A fost întemnițat și supus la multe chinuri. Pentru început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au încropit un foc, apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au obligat să meargă.

Mulți din martorii care au văzut cu câtă răbdare îndură chinurile, au primit credința în Iisus Hristos. De asemenea, Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare și a trecut la cele veșnice în anul 326.

Pe 2 martie se mai face pomenirea:

-Sfântului Apostol Parmena;
-Sfintei Eutalia;
-Sfântului Mucenic Isihie Sincliticul;
-Sfântului Mucenic Cvint;
-Sfântului Nicolae, preotul din Plană;
-Sfântului Mucenic Tribimiu;
-Sfântului Mucenic Nestor;
-Sfântul Ioachim din Itachi.
-Sfântului Mucenic Troadiu;
-Sfinților Mucenici Andronic și Atanasia;

De asemenea, miercuri, 3 martie, se face pomenirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc.