Calendar ortodox marți, 16 martie. Sfântul sărbătorit de Biserică astăzi

Nicu Stan 16.03.2021, 08:02
Calendar ortodox marți, 16 martie. Sfântul sărbătorit de Biserică astăzi

Calendar ortodox marți, 16 martie. Sfântul sărbătorit de Biserică astăzi este Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul. Acesta este dintre sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși în a doua zi al Postul Paștelui.

Calendar ortodox marți, 16 martie. Ce sfinți sărbătorim astăzi. Cui să îi spui La mulți ani!

Calendar ortodox marți, 16 martie. Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a fost cetăţean de vază al cetăţii Ermopolis din Egipt. Astfel, în timpul prigoanelor poruncite de împăratul Diocleţian erau vremuri tulburi, iar mulți dintre creştini cădeau de la credinţă.

Unora le era frică să nu fie torturaţi, iar alţii alții renunțau din cauză că aveau puțină credinţă. Sabin Egipteanul a fost unul dintre cei care au renunţat la tot ce aveau şi s-a retras în pustie sau în munţi ca să nu fie obligaţi să se închine la urâciunea pustiiri.

Sabin Egipteanul este sarbatorit la 16 martie
Sabin Egipteanul este sarbatorit la 16 martie

Unde s-a ascuns Sabin Egipteanul

Sabin Egipteanul se ascundea într-un sat mic şi îndepăratat într-o casă săracă unde se îndeletnicea cu postul şi cu rugăciunea. Duşmanii şi păgânii îl căutau ca să-l omoare pentru că era om împortant şi erau foarte supăraţi că nu reuşeau să-l găsească.

După cum Iuda l-a vândut pe Hristos tot așa un cerşetor care primea mereu hrană şi cele trebuincioase de la Sabin Egipteanul vâzând cât de mult vor păgânii să-l prindă i-a întrebat: “Ce-mi daţi ca să vă spun unde este Sabin”.

Sabin Egipteanul vândut pentru doi galbeni

Şi a primit doi galbeni, iar păgânii au mers la casa unde Sfântul Sabin se adăpostea şi au bătut la uşă. Acesta a deschis ca şi cum ar fi primit musafiri.

Păgânii au năvălit în casă, i-au prins şi legat pe toţi cei care se aflau acolo, şase oameni, cu tot cu Sabin. Toți au fost duși în faţa guvernatorului Arian.

Cei șase au fost înecați

Acesta le-a cerut celor șase să slujească idolilor iar cum ei au refuzat să se lepede de Hristos, i-a torturat cu tot felul de unelte drăcești, şi i-au ars în foc.

Întrun final, Sabin Egipteanul a fost aruncat şi înecat în râu. Și cei care erau împreună cu el au pățit la fel, întrucât nici unul nu s-au închinat la idoli şi au câştigat astfel coroana muceniciei în cer.

Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Sabin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Condacul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare. Odrasla cea Dumnezeiască, floarea cea neveştejită, viţa cea cu mult rod, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Mucenice Sabin! Umple de veselia ta pe cei ce cinstesc pomenirea ta şi te roagă neîncetat pentru noi toţi”.

Calendarul ortodox mai sărbătorește pe 16 martie sfinții:

Sfântul Mucenic Roman din Parion;
Sfinţilor zece mucenici din Fenicia;
Sfântul Alexandru, Episcopul Romei;
Sfântul  Cuvios Aninas, facatorul de minuni;
Sfântul Cuvios Hristodul.
Sfântul Mucenic Papa;
Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia;
Sfântul Ioan din Manastirea Rufiane;

Urmăriți Impact.ro și pe