Calendar ortodox luni, 18 octombrie 2021. Mulți români își sărbătoresc ziua de nume

Iancu Andreea 18.10.2021, 08:00
Calendar ortodox luni, 18 octombrie 2021. Mulți români își sărbătoresc ziua de nume

Luni, 18 octombrie, în calendar, creștinii sărbătoresc un sfânt important, al cărui nume este purtat de mulți români și nu numai. În fiecare an, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre cei șaptezeci de apostoli ai lui Iisus. Puțini cunosc faptul că Sfântul Luca a fost la bază medic, însă a fost primul care a pictat o icoană cu Maica Domnului. Cei care îi poartă numele se pot ruga astăzi la sfântul care îi ocrotește.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sărbătorit în calendarul ortodox pe 18 octombrie

Calendarul creștin ortodox ne aduce în prim plan viața unuia dintre apostolii lui Iisus Hristos, și anume a Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Toți creștinii care îi poartă numele sărbătoresc astăzi și cinstesc viața celui care a stat alături de Mântuitor la masă. Sfântul Luca era originar din Antiohia siriană, fiind un bun prieten al Sfântului Apostol Pavel. De meserie, Apostolul Luca era un medic luminat în artele medicale grecești. Viața sa s-a schimbat după ce a auzit despre Hristos. Astfel, Evanghelistul a ajuns în Palestina, unde a acceptat propovăduirea Domnului.

Sfântul Luca a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli, fiind trimis de Domnul împreună cu ceilalți să predice Împărăția Cerurilor în timpul vieții pământești a Mântuitorului. După Înviere, Domnul Iisus Hristos s-a arătat sfinților Luca și Cleopa pe drumul către Emaus. Moartea apostolilor Petru și Pavel l-a determinat pe Sfântul Luca să părăsească Roma și să plece pentru a predica în Ahaia, Libia, Egipt și Tebaid. Viața sa s-a încheiat, ca un martir, în orașul Teba. Totuși, tradiția îl amintește pe Sfântul Luca drept cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, dar și pe cele ale apostolilor Petru și Pavel.

Fie ca harul Celui care S-a născut din Mine și mila Mea să fie cu aceste Icoane, ar fi spus Fecioara Maria după ce a văzut icoanele.

Calendar ortodox, luni, 18 octombrie 2021
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, în zi de sărbătoare

Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.