Calendar ortodox luni, 13 decembrie. Ce se sărbătorește în această zi

Iancu Andreea, Gabriel Alexandru 13.12.2021, 08:17
Calendar ortodox luni, 13 decembrie. Ce se sărbătorește în această zi

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, mai mulți sfinți importanți, din calendar. Credincioșii, care respectă postul Crăciunului în care ne aflăm, trebuie să știe că astăzi e o zi cu dezlegare la pește și cruce neagră în calendar. Iată sfinții pe care Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește astăzi.

Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 13 decembrie, în calendar

Credincioșii creștini ortodocși prăznuiesc luni, 13 decembrie, mai mulți sfinți importanți din calendar. Printre aceștia se află și Sfânta Muceniță Lucia, a cărei vieți impresionante putem lua drept învățătură. Pentru că mama sfintei Lucia, Evtihia, suferea de scurgere de sânge, la rândul său trecând pe la mai mulți doctori pentru a se vindeca, cele două au mers în pelerinaj, în Catania la Sfânta Muceniţă Agatia pentru a-i cere ajutorul. Călătoria a fost una istovitoare, astfel că Lucia a adormit la mormântul Sfintei Agatia, care i-a apărut în vis.

Sora mea, de ce îmi ceri mie ceea ce tu singură îi poţi da? Credinţa ta a făcut-o sănătoasă. Şi aşa cum pe mine mă cinsteşte cetatea Catania aşa şi pe tine te va slăvi şi te va cinsti cetatea Siracuzei pentru că ai pregătit sălăşuire bine primită la Hristos în a ta feciorie.

Sfânta Lucia, prăznuită astăzi. Cum a decis să își dedice viața lui Dumnezeu

Sfînta Lucia s-a cutremurat după ce mama acesteia s-a vindecat și de aceea a cerut să nu mai fie dată logodnicului ei, rămânând fecioară promisă lui Hristos. Întoarse acasă, cele două au vândut tot ce aveau pentru a împărți săracilor. Logodnicul Luciei a aflat de la doica acesteia că totul se desfășoară pentru a cumpăra o moșie care se vinde, însă după ce bărbatul a început să își ofere ajutorul, a aflat adevărul. Fără avere și fără logodnică, acesta s-a dus şi a pârât-o la guvernatorul Pashasie că este creştină.

Pashasie a cerut judecată pentru Lucia și a încercat să o pângărească, ducând-o la o casă de desfrânare, însă nu a reușit să o clintească din loc pe fecioară. Văzând acestea, el a făcut un foc mare în jurul ei și a turnat smoală și pucioasă pe ea, în timp ce Lucia se ruga. În timp ce călăii îi străpungeau gâtul cu sabia, ea a dat de veste că Diocleţian a căzut din scaunul de împărat iar Maximian a murit. Astfel, sub privirea ei, guvernatorul Pashasie a fost dus la Roma, judecat şi decapitat, pentru jaful şi felul rău în care guverna. Preoţii au venit apoi la Sfânta Lucia, au împărtăşit-o şi după ce toţi au zis Amin aceasta şi-a dat dat sufletul în mâinile lui Hristos. Sfânta Lucia a fost pusă la loc de cinste şi deasupra ei s-a zidit biserică.

Calendar ortodox 13 decembrie
Sfânta Muceniță Lucia

Troparul Sfintei Muceniţe Lucia, fecioara din Siracuza

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Lucia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Lucia, fecioara din Siracuza

Glasul al 2-lea
Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântări cinstindu-o să o mărim.
Nevoindu-te cu deadinsul şi păstrând fecioria nestricată, bucurându-te, te-ai adus Făcătorului tău. Că lepădându-te de mirele cel lumesc, prealăudată, te-ai logodit cu Hristos şi săvârşind călătoria prin credinţă şi prin luminată mucenicie, dai acum tămăduiri celor ce te cinstesc pe tine.

Calendar ortodox 2020, 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosoftei

Sfântul Dosoftei a fost mitropolitul Moldovei în perioada 1671-1693 şi este considerat unul din cei mai de seamă ierarhi pe care i-a avut Moldova. Acesta s-a născut în Suceava şi la botez a primit numele Dimitrie. Părinţii săi, Misira şi Leontie Barila au ţinut ca fiul lor să facă şcoală, astfel că Dimitrie va termina colegiul „Trei Ierarhi din Iaşi” și va merge la studiu la Liov, în Polonia, la şcoala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 1649 el revine în ţară şi devine frate la mănăstirea de la Probota, unde va primi numele de Dosoftei. Este ales Episcop de Huşi, apoi de Roman şi în cele din urmă, în 1671 este ales Mitropolit al Moldovei. El a fost cel care a tradus pentru prima oară „Istoriile lui Herodot”, a tipărit în româneşte „Psaltirea în versuri”, o operă de 8.600 de versuri scrise pe 500 de pagini şi „Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu”, în 1673 în Polonia. Sfântul Dosoftei a reprezentat unul dintre cărturarii de seamă ai secolului al 17-lea şi ctitor al limbii române. În 1686 este luat ostatic de către regele Sobieski al Poloniei, moare în exil şi este înmormântat la Biserica Naşterii Domnului din Zolkiew, astăzi în Ucraina.

Calendar ortodox 13 decembrie
Sfântul Ierarh Dosoftei

Troparul Sfântului Ierarh Dosoftei

Glasul al 8-lea
Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând ca un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei
Glasul al 3-lea
Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

Ce sfinți mai sunt pomeniţi astăzi

  • Sfântul Gherman de Alaska;
  • Sfinţii Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest;
  • Cuviosul Arsenie cel din Latro;
  • Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei;
  • Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârşit.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...