Calendar ortodox joi, 12 august. Ce fel de sărbătoare avem în această zi

Iancu Andreea 12.08.2021, 08:15
Calendar ortodox joi, 12 august. Ce fel de sărbătoare avem în această zi

Biserica Ortodoxă pomenește mai mulți sfinți importanți joi, 12 august 2021, în calendar. O parte dintre aceștia au pătimit cumplit pentru credința lor, fiind celebrați în calendarul ortodox. Viața a doi dintre ei este una impresionantă, aceștia fiind torturați și uciși de către împărat pentru mărturisirea credinței în Dumnezeu. Creștinii se roagă astăzi și citesc canonul sfinților pomeniți în calendar.

Calendar ortodox. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi, 12 august 2021

Ziua de joi, 12 august 2021, este una importantă pentru creștinii ortodocși, care prăznuiesc mai mulți sfinți din calendar. Astfel, credincioșii și pomenesc astăzi pe: Sfântul Mucenic Fotie; Sfântul Mucenic Anichit. Despre viața Sfinților Mucenici Fotie și Anichit se cunoaște faptul că aceștia au trăit și au pătimit în perioada împăratului Dioclețian. În plus, Sfântul Mucenic Fotie a fost nepotul Sfântului Anichit. Totodată, în calendar, astăzi este o zi de post, mai cu seamă că Biserica prăznuiește postul Adormirii Maicii Domnului până duminică, 15 august. Tot în această zi, facem pomenirea Sfinților Mucenici Pamfil și Capiton; Sfinților Cuvioși Serghie și Ștefan; Sfântului Cuvios Palamon; Sfinților doisprezece mucenici, ostași cretani; Sfântului Cuvios Castor; Sfinților treizeci și trei de mucenici din Palestina.

În ceea ce privește viața celor doi sfinți pomeniți astăzi, împăratul Dioclețian este cel care a transmis în cadrul unei cuvântări faptul că cei care cred în Dumnezeu vor fi chinuiți. Credința l-a făcut pe Sfântul Anchit să nu se intimideze și a mărturisit că este creștin. Pentru că a îndrăznit să facă acest gest, el a fost bătut până au început să i se mai vadă doar oasele. Apoi, acesta a fost așezat alături de un leu, însă animalul sălbatic a devenit blând atunci când s-a apropiat de acesta, ștergând cu labele pe frunte de sudoarea care îi curgea de frică. Sfântul a mulțumit lui Dumnezeu, iar ca semn, rugăciunea sa a produs un cutremur care a distrus idolul lui Iraclie, o parte din cetatea Nicomidiei, mai mulți eleni pierzându-și viața. Văzând că nepotul său merge la el pentru a-l îmbrățișa, împăratul a poruncit ca ambii să fie chinuiți până la moarte. Aceștia și-au pierdut viața într-un cuptor cu foc. După ce trupurile le-au fost scoase din flăcări, acestea s-au dovedit a fi neatinse de flăcări.

Calendar creștin ortodox pentru ziua de joi, 12 august
Sfinții Fotie și Anichit

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit

Troparul Sfinţilor Mucenici Fotie şi Anichit, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.

Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Răbdând durerile trupului, prealăudaţilor, cu preaputernica credinţă a cugetului, cu bucurie v-aţi mutat la viaţa cea fără de durere, rugându-vă pururea pentru noi.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Dumnezeieştile arme ale credinţei îngrădindu-te, Sfinte Anichit, vitejeşte ai mers spre împletirea vrăjmaşilor celor fără de trup; şi cu puterea cea Dumnezeiască, ai prăpădit taberele acestora.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te de Dumnezeiască înţelegere, ai ruşinat bârfirea ritorilor şi mintea cea neiscusită a elinilor; şi pe tine cu totul te-ai dat spre pătimire, Mărite Mucenice Anichit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fecioară şi mai înainte de naştere şi după naştere cu adevărat te-ai arătat, Preacurată. Căci, mai presus de cuvânt, ai născut pe Dumnezeu, Cel Ce a încununat pe sfinţii mucenici care au pătimit.

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine…

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu ajutorul lui Hristos biruind oştirile vrăjmaşului, ai primit cunună de biruinţă, Mucenice Anichit, purtătorule de chinuri.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Mucenicii lui Hristos n-au purtat grijă de trup ca de un lucru stricăcios, ci cu minte vitejească au suferit chinurile cele cumplite.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Umplându-vă de apele cele făcătoare de viaţă, înţelepţilor mucenici, cu curgerile sângiuirilor voastre aţi făcut să înceteze curgerile cele tulburătoare ale înşelăciunii.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Domnul, Cel Ce locuieşte în ceruri, S-a sălăşluit în pântecele tău, Născătoare de Dumnezeu şi a gonit de la noi toată înşelăciunea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...