Ca pe vremea lui Ceaușescu. Ce se întâmplă în scandalul elevului căruia i s-a scăzut nota la purtare din cauză că avea părul lung

Deși oficial, unitățile de învățământ au fost închise, un scandal care s-a întâmplat înainte de aceste decizii de sistare a cursurilor continuă să se afle în atenția publică. Un elev de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, judeţul Mureş, are nota scăzută la purtare pe motiv că avea părul lung.

Motivația directorului privind scăderea notei la purtare

Colegii elevului i-au luat apărarea băiatului care a primit o scădere a notei de la purtare, mai exact, de la 10 la nota 8.

Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, judeţul Mureş

Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, judeţul Mureş

Motivația direcțiunii pentru scăderea notei la purtare a elevului este că nu a respectat normele pentru siguranță în laboratoarele de fizică și biologie, prin faptul că nu și-a prins părul. Însă, această normă nu se aplică nici fetelor care au păr lung și care îl lasă liber.

Conducerea Consiliului Județean al Elevilor (CJI) din Mureș a reacționat după cele întâmplate elevului.

„În anul 2020, încă ne confruntăm cu situații în care elevii sunt sancționați pentru aspectul fizic. Cazul elevului Marius Marian, din clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni stă drept dovadă că, chiar dacă legislația în vigoare este de partea elevului, direcțiunea școlii nu ia în serios aceste aspecte și se consideră mai presus decât legea, încălcând nu doar una dintre prevederile actelor normative superioare, ba chiar mai multe”, au transmis reprezentanții Consiliului Elevilor.

Mai mult, CJI Mureș spune că elevul nu a fost primit la ora de biologie, aspect ce încalcă dreptul cetățeanului român la educației și nu rescpectă, totodată nici prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.

„În primul rând, faptul că elevul nu a fost primit la ora de biologie reprezintă o încălcare gravă a dreptului cetățeanului român la educație, drept prevăzut atât în Constituția României, cât și în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, aprobat prin OMENCȘ nr. 5079/2016 și modificat prin OMEN nr. 3027/2018, care, conform articolului 198, alineatul (2), stipulează că: „în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI