Bursele internaționale se prăbușesc după atacul din Ucraina. Ce se întâmplă cu prețul petrolului

Iancu Andreea 24.02.2022, 11:02
Bursele internaționale se prăbușesc după atacul din Ucraina. Ce se întâmplă cu prețul petrolului

După criza Covid, care a afectat serios economia statelor, atacul Rusiei din Ucraina, care a debutat în această dimineață, a făcut ca bursele internaționale să se prăbușească. Prețul petrolului este și el influențat semnificativ, cifrele nefiind deloc optimiste pentru următoarea perioadă. Cea mai mare desfășurare de forțe armate din 1945 a dus la schimbări importante.

Atacul din Ucraina a dus la prăbușirea burselor internaționale. Prețul petrolului înregistrează o schimbare bruscă

Joi, 24 februarie 2022, atacul Rusiei de pe teritoriul Ucrainei, care a dus la declanșarea războiului la limita estică a Europei, a dus la prăbușirea burselor internaționale. Acestea din urmă, împreună cu obligațiunile americane, s-au prăbușit joi, ducând la o creștere semnificativă a dolarului și aurului. Totodată, prețul petrolului înregistrează și el o schimbare bruscă, acesta crescând vertiginos.

Decizia atacului din Ucraina a avut loc după ce președintele Vladimir Putin a lansat joi un avertisment dur. Liderul de la Moscova a solicitat soldaților ucraineni să depună imediat armele, autorizând operațiunile militare în mai multe regiuni ale statului ucrainean. Schimbări semnificative au fost înregistrate pe piețele asiatice, cel mai important indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei aflându-se în scădere cu peste 3,2%. Acțiunile australiene au ajuns să scadă cu mai bine de 3%, în timp ce cele chineze au scăzut cu 1,3%.

Petrolul, creștere importantă, pentru prima oară din 2014

Totodată, indicele Nikkei din Tokyo a scăzut cu 2,4%. Inclusiv contractele futures ale burselor americane au înregistrat scăderi bruște, cu S&P 500 în scădere cu 2,3% și Nasdaq futures cu 2,8% mai redus. În plus, contractele futures pentru țițeiul Brent, care au avut creșteri și scăderi semnificative miercuri, au ajuns la peste 3,5% pentru a urca la mai mult de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din septembrie 2014. De asemenea, West Texas Intermediate a crescut cu 4,6%, la 96,22 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din luna august 2014. Și aurul spot a atins cel mai înalt nivel de la începutul lunii ianuarie 2021, sărind cu peste 1,7%.

Bursele internaționale se prăbușesc după atacul din Ucraina
Schimbare semnificativă a prețului petrolului
foto – Facebook/Stelian Muscalu

Modificările de pe piețele financiare internaționale, în urma conflictului ruso-ucrainean

Acțiunile americane au înregistrat o lovitură puternică miercuri, cu o scumpire profundă, iar Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1,38%, depășind ușor nivelul care ar fi raportat o corecție. În plus, indicatorul principal al piețelor de acțiuni la nivel global, indicele MSCI World, a ajuns la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.

Conflictele din regiunea Ucrainei au dus la scăderea randamentului de referință al obligațiunilor americane pe 10 ani, la 1,8681%, după închiderea de miercuri de 1,977% în SUA. De asemenea, randamentul la 2 ani a scăzut la 1,5%, de la o închidere de 1,6%. Dolarul a urcat și el cu mai bine de jumătate de procent, în raport cu partenerii comerciali, ajungând la 96,715. Pe de altă parte, euro a scăzut cu 0,8%, la 1,1220 dolari.

Și rubla rusească a căzut brusc, după mici aprecieri înregistrate la debutul sesiunii. Cea mai recentă scădere a fost de aproximativ 4%, față de 3% cât a raportat miercuri, față de dolar. Inclusiv piețele de criptomonede au dus la un bitcoin cu o valoare de mai puțin de 35.000 de dolari pentru prima dată într-o lună.

Prețul petrolului, influențat de acțiunile Rusiei

Atacul asupra Ucrainei a făcut ca petrolul să treacă de 100 de dolari pentru prima dată din 2014. Astfel, conflictul reușește să ducă la îngrijorări serioase în Europa, care ar putea duce la perturbări în aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Așadar, țițeiul Brent a ajuns la un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%. Pe de altă parte, cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...