Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată. Ciprian Ciucu: „Aceştia sunt bani de care e nevoie anul viitor pentru investiţii în termoficare”

Elena Avramescu 22.12.2021, 15:59
Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată. Ciprian Ciucu: „Aceştia sunt bani de care e nevoie anul viitor pentru investiţii în termoficare”

Ciprian Ciucu, preşedintele PNL Bucureşti, a spus că în cazul în care nu se vor realiza o serie de reforme, Bucureştiul riscă să intre în incapacitate de plată în prima jumătate a anului viitor, din cauza creşterii preţului la energie.

Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată

Ceea ce a prezentat ieri primarul general este adevărat, sau parţial adevărat. Dar, oricum, este în esenţă adevărat. Prin aprilie, dacă nu se va face ceva, Bucureştiul va intra în incapacitate de plată. Cauza este foarte clară.

Unu – subvenţiile erau pe vremea Gabrielei Firea o treime, acum au devenit două treimi din buget sau poate mai mult. În cazul acesta, dacă rămân subvenţiile aşa, transformăm primăria în agenţie de plăţi şi plecăm acasă, a spus Ciucu în cadrul unei conferinţe de presă.

Tot Ciprian Ciucu a mai mărturisit faptul că preţul la energie a crescut atât de mult, astfel încâtsubvenţia pentru termoficare a crescut de la 1,4 miliarde la 2,7 miliarde de lei. În acest sens, banii rămaşi pentru funcţionarea altor structuri din cadrul administraţiei locale nu sunt suficienţi, și chiar i-a reproşat primarului general, Nicuşor Dan, că nu ar fi început reformele în PMB.

Da, colegii de la PNL şi cei de la USR au închis câteva companii municipale şi continuăm să le închidem, dar reforma în PMB nu a început. Când ai un buget, îl poţi echilibra prin venituri – dacă fructifici spaţiul public, dacă ai suficiente venituri la buget, dacă Guvernul îţi bani – sau prin tăieri de cheltuieli. Aici nu am ajuns. Există foarte multe instituţii care nu îşi justifică – în condiţiile în care Bucureşti este în pragul falimentului, aproape – existenţa, a mai spus acesta.

Bucurestiul risca sa intre in incapacitate de plata
Termoficare Bucuresti

Primarul sectorului 6 a declarat că PNL îşi va asuma reforme reale prin susținerea de comasări de instituţii, restructurări, dar şi prin tăierea unor vouchere.

Va trebui să tăiem din voucherele gândite de Gabriela Firea, cât a fost primar general al Capitalei. Gabriela Firea a preluat Primăria, având o Direcţie de asistenţă socială care avea 60 de milioane de lei buget şi a dus-o undeva la 600 de milioane de lei. Aceştia sunt bani de care e nevoie anul viitor pentru investiţii în termoficare. Efectiv nu ne mai permitem să venim cu mulţi bani peste ceea ce Guvernul face în toată ţara. Dacă altcineva poate să spună că ne permitem, trebuie să o demonstreze, a mai notat el.

Conform acestuia, această abordare de genul este valabilă şi în ce priveşte subvenţionarea preţului la gigacalorie, cu toate că nu este susţinută de USR şi PSD.

PSD şi USR nu vor, de parcă ar putea să se opună unor legi ale economiei, ceea ce noi nu înţelegem. Noi continuăm să ne asumăm această poziţie raţională, a spus Ciucu.

Liderul PNL este de părere că autoritatea locală trebuie să propună un plan de reformă a cheltuielilor, cu scopul de a avea legitimitatea morală de a cere bani Guvernului. Ciucu a mai mărturisit că liberalii îşi vor prezenta propria viziune despre reformă şi se bazează pe susţinerea primarului general şi a USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...