Brioșe cremoase cu ciocolată. Rețeta simplă și delicioasă, gata în 15 minute

Matei Oana 21.09.2022, 19:11
Brioșe cremoase cu ciocolată. Rețeta simplă și delicioasă, gata în 15 minute

Brioșe sau muffins sunt dulciurile preferate atât de cei mari dar mai ales de cei mici.  Pregătirea brioșelor nu necesită multă îndemânare de aceea poate fi o activitate plăcută împreună cu copilul tău.

Cum se fac brioșele care rezistă mai multe zile fără să se usuce? Ce fel de ciocolată se folosește?

Este mai simplu decât crezi. Sunt câteva mici ”secrete! de care să ții cont atunci când vrei să faci brioșe cu o textură umedă care să reziste mai multe zile fără să se usuce:

  • folosiți doar un ou, la rețetele obișnuite se folosesc două ouă
  • zahăr brun în loc de zahăr alb. Zahărul brun păstrează mai bine umiditatea, în plus adaugă o aromă de caramel brioșelor
  • smântână în loc de lapte, smântâna crește umiditatea aluatului
  • cafea pentru a potența gustul de ciocolată (opțional)
  • cacao se dizolvă înainte de utilizare, în lapte cald
  • folosiți ulei în loc de unt
  • puneți bucățele de ciocolată în interiorul brioșei înainte de coacere
  • bicarbonat de sodiu în loc de praf de copt
  • nu amestecați prea mult aluatul pentru brioșe pentru că se activează glutenul și brioșele vor fi tari
  • timpul de coacere al brioșelor să nu depășească 12 minute, altfel nu vor mai avea textura cremoasă specifică brioșelor cu ciocolată.

Să trecem la treabă!

Ingrediente

  • 100 grame făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 50 grame cacao
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură cafea instant
  • 75 mililitri lapte fierbinte
  • 50 mililitri ulei floarea soarelui sau măsline
  • 50 grame zahăr brun
  • 75 grame smântână
  • 1 ou întreg
  • 100 grame ciocolată minim 70% cacao sau chipsuri de ciocolată

Mod de preparare

1. Se pre încălzește cuptorul la 210 grade
2. Se tapetează tava de brioșe cu coșulețe speciale de hârtie
3. Într-un castron mare se cerne făina cu bicarbonatul de sodiu și sarea
4. Separat se amestecă cacaua și cafeaua instant cu laptele fierbinte. Se amestecă bine până se dizolvă cocoloașele de cacao
5. Peste amestecul de cacao cu lapte se adaugă zahărul, uleiul, oul și smântâna. Se bat cu un tel până se omogenizează toate ingredientele
6. Compoziția lichidă se toarnă peste făină. Se amestecă bine până amestecul devine ca o cremă lucioasă
7. Ciocolata se toacă grosier. Se pun deoparte 12 bucățele de ciocolată iar restul se topește
8. Ciocolata topită se mestecă cu compoziția cremoasă.
9. Amestecul de brioșe se toarnă în fiecare coșuleț de hârtie. Apoi se pune câte o bucățică de ciocolată în fiecare brioșă
10. După coacere se lasă 15 minute în tavă, apoi se scot pe un platou.

Brioșele se păstrează într-un recipient închis. Vor avea textura umedă, până la 3 zile. Se pot congela pentru o perioadă de maxim 3 luni.

Spor la brioșit!

Urmăriți Impact.ro și pe