Brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. Cel mai recent caz de agresiune va fi monitorizat prin noul sistem

Ana Anitoiu 02.10.2022, 23:42
Brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. Cel mai recent caz de agresiune va fi monitorizat prin noul sistem

Brățările electronice de supraveghere sunt deja utile. Cel mai recent caz de agresiune va fi monitorizat prin noul sistem, în premieră în România, după ce Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată, duminică, prin apel la numărul de urgență 112, că o tânără a fost lovită de către iubitul ei, în timp ce se afla într-o mașină, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei.

Motivul pentru care tânărului i-a fost montată o brățară electronică de supraveghere

Polițiștii au intervenit după ce o tânără în vârstă de 30 de ani a fost lovită de iubitul ei, cu trei ani mai în vârstă. Agresorul a lovit-o cu palmele peste față, iar victima a fost găsită cu tricoul rupt. Incidentul a avut loc în timp ce aceștia se aflau într-o mașină.

În urma unei sesizări făcute la 112, polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au luat legătura cu tânăra. Victima avea urme vizibile de violență pe corp. După verificări, oamenii legii l-au găsit pe agresor și l-au condus la sediul Secției 17 Poliție.

În contextul acestui incident, oamenii legii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului și i-au montat o brățară de supraveghere electronică, ce nu îi va permite acestuia să se apropie de tânăra agresată.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către Secția 17 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Bratarile electronice de supraveghere sunt deja utile
Bratara electronica de supraveghere

Sistemul de monitorizare electronică, funcțional în câteva județe

Sistemul informatic de monitorizare electronică pentru agresori este funcțional de sâmbătă în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea. Persoanele față de care se emit ordine de protecție dispuse de poliție sau de instanță vor fi monitorizate cu ajutorul acestora. Potrivit Poliției, aceasta este prima etapă a proiectului ce protejează victimele violenței în familie.

Deocamdată, proiectul este unul pilot și urmează să se aplice în trei etape. Mai întâi, în perioada 2022 – 2023, în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea. Apoi, în anul 2024, în Capitală, cele trei județe menționate și județele: Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.

Cea de-a treia etapă, în anul 2025, proiectul se va extinde în: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Dispozitivul electronic de supraveghere poate emite mai multe alerte pentru persoana supravegheată. Acestea sunt, printre altele: alerta de apropiere, cea de părăsire neautorizată a imobilului, cea de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit, cea de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit sau cea de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...