Brașov: Castelul Bran, lovit crunt de pandemie. Ce se întâmplă acum cu una dintre clădirile preferate de turiștii din toată țara

Elena Avramescu 10.02.2021, 11:41
Brașov: Castelul Bran, lovit crunt de pandemie. Ce se întâmplă acum cu una dintre clădirile preferate de turiștii din toată țara

Castelul Bran, lovit crunt de pandemie. Veștile nu sunt deloc bune pentru veniturile castelului Bran, care au scăzut fulgerător anul trecut, cu aproape 70%. Mai precis, de la 30,82 milioane de lei la 9,44 milioane de lei. Aceste cifre au fost afectate de starea de urgență, care a ținut în România vreme de două luni, precum și de starea de incertitudine sanitară cauzată de pandemia de COVID.

Castelul Bran, lovit crunt de pandemie

Astfel, nu este de mirare că numărul biletelor vândute a scăzut de la 1,018 milioane la doar 248.019. Iar dacă asta nu era de ajuns, numărul de angajați a fost redus de la 115 la 66.

36 de persoane au fost trimise în șomaj, iar 13 li-au dat demisia după ce și-au găsit alte locuri de muncă. În mod evident, în momenul în care pandemia va lua sfârșit, cei care au plecat vor avea prioritate la reangajare. Estimările pentru 2021 sunt destul de incerte și depind, în mod firesc, de modul în care autoritățile la nivel mondial vor lupta cu pandemia. În cazul în care în vară procentul de persoane vaccinate va atinge cote vizibile, iar granițele se vor redeschide, am putea lua în calcul o creștere a numărului de vizitatori cu 25 – 30%, a declarat Alexandru Prișcu, marketing manager al companiei care administrează Castelul Bran, pentru bizbrasov.ro.

Castelul Bran, lovit crunt de pandemie
Castelul Bran

Jumătate din angajații Castelului Bran au fost concediați

În plus, firma care se ocupă cu administrarea Castelului Bran continuă invesțiile și în acest an, în pofida tuturor piedicilor.

Lucrăm la un proiect pentru implementarea unui show multimedia în ansamblul Vama Medievală. În acest sens, a fost depus deja proiectul de finantare din fonduri intra-comunitare, iar actualmente suntem in perioada de analiza a dosarului. (…) proiectul are un aspect de unicitate în muzeele din România, a mai spus Alexandru Prișcu.

În septembrie 2020, Castelul Bran a pierdut milioane de euro din cauza pandemiei, iar jumătate din angajaţii Castelului Bran au fost concediaţi datorită crizei provocate de coronavirus, cu toate că, în 2018, castelul a fost vizitat de peste un milion de turişti. Astfel, de la 1 octombrie 2020, doar 67 de angajaţi au mai rămas la castel, din totalul de 115.

Din cauza situaţiei economice a fost nevoie să recurgem la disponibilizări, jumătate din colegii noştri au trebuit să ne părăsească. S-au închis două magazine şi restaurantul castelului. Scăderile au fost drastice, funcţionăm la 10 la sută din capacitate atât ca vizitatori, cât şi venituri. Pentru iarna asta mizăm pentru expoziţia de la etajul 4 care sperăm să aducă vizitatori. Suntem o zonă liberă de COVID-19. În 7 luni nu am avut nicio infecţie pentru că s-a investit major în respectarea normelor de igienă. Înainte de pandemie, în primele două luni din an, numărul vizitatorilor a crescut cu 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Apoi, locul a fost închis două luni şi jumătate, a declarat Cristina Pavel, ghid al Castelului Bran.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...