SPECIAL

Brandurile care au scris povestea Ploieștiului în ultimul secol. O călătorie inedită prin istoria orașului ”aurului negru”

Justin Gafiuc 25.08.2022, 13:06

Uneori, sunt suficienți numai 100 de pași și câțiva zeci de metri pentru a face o inedită călătorie în istorie. Iar pentru asta nu e neapărat nevoie de butonul magic al mașinii timpului, ci de o scurtă plimbare pe esplanada din fața teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești.

E locul în care, pe un grup de panouri, au fost strânse laolaltă afișe și reclame ale celor mai notorii branduri prahovene cu o vechime mai mare de trei decenii. Adică e lumea în care ploieștenii și oaspeții orașului s-au învârtit în anii comunismului.

Iar nostalgicii și cei tineri pot descoperi crâmpeie din viața urbei lui nenea Iancu, așa cum se rostogolea ea în perioada în care uleiul și pâinea se distribuiau pe rații, mașinile circulau alternativ în week-end (cu soț/fără soț), mușchiulețul de porc se împărțea pe sub mână prin măcelării, iar Petrolul și bătrânul Hipodrom însemnau unele dintre puținele bucurii săptămânale ale localnicilor.

Organizat la inițiativa portalului Muzeul Brandurilor, evenimentul a adunat circa 150 de titluri familiare nu numai prahovenilor. Printre ele: Berbec, Materna, Tic-Tac, Flacăra, Getax, Lumea Copiilor, Bulevard, Big, Prahova, Mercur, Progresul, Junior, Cinemascop, Rulmenți Grei, Dorobanțul, Feroemail, Petrolul Ploiești, Confecția sau Upetrom. O colecție inedită, de la hoteluri, baruri și restaurante până la magazine, întreprinderi, sport sau servicii.

Cum sunau pe vremuri o parte dintre reclame

”Printre produsele introduse în fabricație în cincinalul trecut menționăm: băuturile răcoritoare Porto și Quik-Cofe, jgheaburile și burlanele din tablă galvanizată, bidoanele tip PECO pentru ulei, alcoolscopul,  săpunul Gospodina” – Combinatul Progresul

”Mașina nu poate spune . În schimb, specialiștii noștri depistează și repară prompt toate defecțiunile mașinii dumneavoastră” – Autoservice Ploiești

”Pentru combaterea și înlăturarea celulitei, a obezității, precum și slăbirea prin transpirație, solicitați ședințele cu aparatele Sauna – Vibrator – Masor și Super – Nemectron. În numai 10 ședințe, puteți obține bronzarea totală sau parțială a pielii” – Cooperativa Deservirea

”Consumatori! Vă invităm să petreceți o seară plăcută la restaurantul Bulevard, unde cântă formația orchestrală TAKE-SIX Iugoslavia, care s-a întors de curând dintr-un turneu în Austria, Elveția, Franța, Italia” – hotel/restaurant Bulevard.

Cea mai tristă poveste din Ploiești

Multe dintre branduri au dispărut după Revoluție. Altele încă mai există, cum e cazul celui mai vechi restaurant din Ploiești, Berbec, detergenților Dero (în portofoliul Unilever), hotelului Prahova (azi Prahova Plaza) sau Întreprinderii de Rulmenți Grei (aparține companiei americane Timken).

Una dintre cele mai fascinante, dar și triste povești e cea a uzinei de textile ”Dorobanțul”, cu o istorie de peste 130 de ani.  Înființată în 1886, societatea s-a dezvoltat și s-a reinventat peste timp, iar în anii ‘80 ajunsese un brand celebru la nivel internațional și lucra sub licența Woolmark. Exporta masiv, circa 90% din producție, din SUA, Japonia și Australia până în Marea Britanie, Liban și Iordania.

După Revoluție, întreprinderea s-a privatizat, a ajuns să fie cotată chiar la Bursa de Valori București, dar a urmat prăbușirea, după ce, în 2008, a intrat în procedură de insolvență și apoi s-a îndreptat spre faliment.

Urmăriți Impact.ro și pe