BNR, avertisment pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu banii

Mirabela Vasile 08.10.2020, 13:43
BNR, avertisment pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu banii

BNR, avertisment pentru milioane de români. Se pare că imprimarea banilor pentru finanţarea deficitului creează inflaţie şi duce la deprecierea monedei naţionale. Acesta este avertismentul venit de la Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Inflaţia ridicată „este cel mai parşiv impozit”, pentru că a mai precizat oficialul BNR.

BNR, avertisment pentru milioane de români. Ce se întâmplă de fapt cu banii

Specialistul spune că problema României este una fiscal-bugetară. De altfel, acesta a subliniat că nu există nicio soluție monetară la problemele fiscale.

”Nu ai o monedă internaţională de rezervă, cum este dolarul, iar printarea de bani pentru finanţarea deficitului creează practic inflaţie şi duce la deprecierea monedei naţionale. Inflaţia ridicată este cel mai parşiv impozit, pentru că îi împovărează exact pe cei cu venituri scăzute. Deci, nu cred că tiparniţa este soluţia, din punctul meu de vedere. Creşterea deficitului nu este un panaceu, nu vindecă problema, ci eu o văd doar ca un calmant. Vaccinul contra COVID vindecă, într-adevăr, problema pe care o avem noi. Este o criză de sănătate, până la urmă, dar încă nu există acest medicament şi până atunci ne mulţumim cu aceste calmante. Trebuie să conştientizăm un lucru: costul calmantului îl vom plăti cu toţii, noi şi copiii noştri, generaţiile de după noi, prin dobânzi şi returnarea împrumuturilor pe care le facem.”, a declarat specialistul.

Ce se intampla cu economia Romaniei dupa criza generata de COVID
Ce se intampla cu economia Romaniei dupa criza generata de COVID

Datoriile publice, povara acestei crize

”Problema cu acest calmant este că poate crea dependenţă. Majoritatea ţărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru măsuri de redresare, însă noi ne angajăm la cheltuieli permanente. Este o diferenţă foarte mare şi astfel devenim dependenţi de deficit. Povara acestei crize vor fi, cu siguranţă, datoriile publice, pentru că ele vor rămâne mulţi ani după eradicarea virusului”, a explicat Cristian Popa.

Economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro în perioada mai -iunie. Lunile cu cele mai dure restricții impuse de pandemie. Datele au fost publicate marți de Institutul Național de Statistică. Produsul Intern Brut a pierdut în aceeași perioadă peste 12 procente, cea mai mare scădere de la Revoluție încoace. Totuși, ministrul Finanțelor și analiștii spun că între timp lucrurile au început să se îmbunătățească. Iar premierul promite că nu va majora taxe și impozite ca să facă rost de bani la buget. Industria a scăzut cu 14%, activitățile de recreere cu aproape 30% și cu 5 % consumul populației și industria horeca.

Urmăriți Impact.ro și pe