Bătălia din estul Ucrainei se extinde. Președintele Volodimir Zelenski a făcut o promisiune fermă

Elena Avramescu 08.06.2022, 07:14
Bătălia din estul Ucrainei se extinde. Președintele Volodimir Zelenski a făcut o promisiune fermă

Forțele ucrainene s-au luptat ca să se apere în lupte sângeroase de la stradă la stradă în orașul Sievierodonetsk, din prima linie de est, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația este dificilă, angajându-se, de asemenea, să recupereze câștigurile Rusiei, relatează Reuters.

Promisiunea făcută de Volodimir Zelenski după ultimele bătălii în Ucraina

Bătălia de câteva zile pentru orașul industrial a devenit esențială, Rusia concentrându-și puterea ofensivă în speranța de a-și atinge unul dintre scopurile declarate, și anume să cucerească pe deplin provincia Luhansk din jur în numele separatiștilor vorbitori de limbă rusă.

„Trebuie să realizăm o dezocupare completă a întregului nostru teritoriu”, a declarat Zelenski printr-un link video la un eveniment găzduit marți de ziarul britanic Financial Times.

Întrebat despre comentariile francezului Emmanuel Macron că ar fi important să nu „umilăm” Moscova, interpretată în Ucraina ca implicând unele cereri care trebuie acceptate, Zelenski a spus: „Nu vom umili pe nimeni, vom răspunde în natură”.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile rusești din centrul orașului Sievierodonetsk. Astfel că Sievierodonetsk, Lysychansk și Popasna rămân locurile cele mai dificile, a declarat Zelenski marți târziu.

Moscova a spus că trupele sale au avansat, în timp ce Zelenski a spus că „apărarea eroică” a Donbasului este în desfășurare.

De când a fost respinsă de la Kiev și Harkov, Rusia s-a concentrat pe regiunea cunoscută sub numele de Donbas, compusă din provinciile Lugansk și Donețk și cea mai apropiată de granița cu Rusia. Moscova spune că este angajată într-o „operație militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” vecinul său.

Ucraina și aliații numesc acest lucru un pretext fără temei pentru un război care a ucis mii de oameni, a aplatizat orașe și a forțat milioane de oameni să fugă. Zelenski a spus că Ucraina va lansa săptămâna viitoare o „Carte a călăilor” pentru a detalia crimele de război.

„Sunt fapte concrete despre indivizi concreti vinovați de crime concrete crude împotriva ucrainenilor”, a spus el.

Promisiunea facuta de Volodimir Zelenski dupa ultimele batalii in Ucraina
Razboi in Ucraina

Rusia spune că a făcut tot posibilul pentru a evita țintirea civililor în operațiunea sa din Ucraina.

Imaginile din satelit de la Maxar Technologies colectate luni au arătat pagube semnificative în Sievierodonetsk și în apropiere de Rubizhne.

„Lansatoarele de rachete multiple rusești, artileria autopropulsată și remorcată sunt desfășurate în nord-est și orientate în poziții de tragere către orașe”, a spus firma americană într-un comunicat.

În Sloviansk, la aproximativ 85 km la vest de Sievierodonetsk, femeile cu copii mici s-au aliniat pentru a colecta ajutoare marți, în timp ce alți rezidenți transportau găleți cu apă prin oraș în timp ce se pregăteau pentru avansarea forțelor ruse.

„O să rămân, nu voi pleca fără soțul meu. El lucrează aici. Așa am hotărât, rămânem. Este greu, dar este mai ușor când ești acasă”, a spus Irina, care nu și-a făcut public numele de familie, în timp ce aștepta cu un copil într-un cărucior în fața unui centru de distribuire a ajutorului.

Al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, a fost lovit de bombardamente marți, iar primarul local a spus că o persoană a fost ucisă. Orașul din nord-est a fost mai liniștit în ultimele săptămâni.

Viacheslav Shulga, un angajat al unei pizzerii din nordul Harkovului care a fost lovită, a spus că au existat speranțe că restaurantul se va redeschide în curând.

„Totul este distrus. Îndepărtăm echipamente, nu vor fi afaceri aici deocamdată”, a spus el.

La mai bine de două săptămâni de la încheierea asediului în orașul Mariupol din sudul orașului, agenția de știri Tass a citat o sursă rusă de aplicare a legii spunând că peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat acolo au fost transferați în Rusia pentru anchetă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...