Bani pentru plata facturilor la energie și lemne de foc. Sumele intră direct pe card, anunțul ministrului Boloș

Beatrice Dumitru 01.11.2022, 18:11
Bani pentru plata facturilor la energie și lemne de foc. Sumele intră direct pe card, anunțul ministrului Boloș

Românii vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc, care s-au scumpit, urmând tendința generală din domeniul energiei. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat mecanismul prin care banii vor ajunge la consumatorii vulnerabili.

Bani pe card pentru plata facturilor la energie

Un miliard de euro are la dispoziție Guvernul pentru plata acestor ajutoare timp de un an de zile, bani care provin din fonduri europene și care fac parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat că, în avcest context, Coaliția de guvernare urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile.

Bani pentru plata facturilor la energie și lemne de foc. Sumele intră direct pe card, anunțul ministrului Boloș
Marcel Boloș,, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Condițiile care există la nivel de regulament sunt cele legate de sărăcia energetică, adică să existe consumuri rezonabile, reduse de energie electrică la nivel de gospodărie și persoanele vulnerabile și gospodăriile vulnerabile sunt în funcție de limita de venit pe care am avut-o și până acum, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie. Acest lucru urmează să îl definitivăm în discuțiile pe care le vom avea cu Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș pentru Antena 3.

Ar putea crește limita de venit

Ministrul Marcel Boloș a mai spus că în acest moment există 2.414.000 de beneficiari ai acestui program și că există posibilitatea ca numărul acestora să crească, la fel ca și limita de venit. Aceasta ar putea ajunge în jurul sumei de 2.000 de lei.

Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș.

În plus, Marcel Boloș a mai subliniat că este posibil să existe aceste tipuri de carduri care să fie multifuncționale, dar poate fi și un card separat. Acesta a mai spus că banii nu pot fi retrași în numerar de pe aceste carduri și există un regim strict de utilizare al lor și nu pot fi tranzacționați.

În general aceste carduri sunt carduri care circulă în regim controlat și nu pot face obiectul tranzacțiilor decât furnizorilor cărora le este destinat respectivul card. Dacă, de exemplu, furnizorul de energie electrică este în rețeaua emitentului de carduri, beneficiarul se prezintă cu cardul la casierie sau unde are loc plata facturilor în mod curent și de acolo, cu ajutorul acestui card, și cu codul PIN corespunzător, se vor utiliza respectivele carduri. Din acest punct de vedere nu ne vom face probleme cu privire la modul de utilizare al lor”, a mai declarat Marcel Boloș.

De asemenea, există și un regim de sancțiuni pentru beneficiarii care folosesc cardurile în alte scopuri decât cele pentru care au fost emise.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...