Băile Puturoasa, minunea României la care turiștii vin cu miile. Arată dezolant, dar oamenii spun că fac adevărate minuni

Ioana Constantin, Ana Anitoiu 21.08.2021, 16:31

Pădurea din apropierea localității Hârșova ascunde o adevărată comoară terapeutică. Mai multe bazine cu apă sulfuroasă, descoperite întâmplător în urmă cu 50 de ani, s-au transformat într-un loc de relaxare inedit ce atrage turiștii ca un magnet. Cu toate acestea, autoritățile nu au reușit încă să găsească o soluție ca să le introducă într-un circuit turistic și să le pună în valoare.

Cu toții am auzit de stațiunea Techirghiol și de beneficiile băilor cu apă sărată din lacul cu același nume, precum și de proprietățile nămolului sapropelic. Însă, știați că la 85 de kilometri de Constanța, la Hârșova mai precis, există un loc ce se numește din popor ”Băile Puturoasa”? Este vorba de fapt de două piscine ce au apă cu proprietăți terapeutice.

De ce merg oamenii la Băile Puturoasa chiar dacă locul nu este amenajat

Zona nu este amenajată. Terenul pe care se află acestea este al celor de la Romsilva, iar autoritățile locale din Hârșova nu pot face foarte multe demersuri pentru ca zona să nu mai arate dezolant. Cu toate acestea, turiștii din toate colțurile țării au auzit de beneficiile băilor de la Hârșova și le-au luat cu asalt, chiar dacă acolo nu există un specialist care să îi îndrume în ceea ce privește timpul petrecut sau afecțiunile la care apa din Băile Puturoasa sunt utile.

Teoretic, apa are indicaţii terapeutice pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, dermatologice şi neurologice, însă chiar şi aşa, ”comoara” de la Hârșova nu este exploatată la adevărata ei valoare. „Băile Puturoasa” datează aproximativ din anul 1978 de când au fost găsite documente care atestă proprietățile apei de acolo. Aceste buletine de analiză au fost refăcute în decursul anilor, iar rezultatul a fost același de fiecare dată.

“Este un loc improvizat pe malul Dunării. Din informațiile mele acest puț a fost descoperit întâmplător, cineva a forat acolo, nu știu de ce a forat pentru că nu era proprietatea persoanei respective, acolo este terenul Regiei Naționale a Pădurii în speță Ocolul Silvic Hârșova.

A găsit acel puț, l-a captat și fiind la drum bineînțeles a fost mult mai accesibil pentru cei care au trecut prin Hârșova. Am găsit într-o arhivă, căutând, am buletine de analiză din 1978, din 1991, și apoi am mai făcut eu în 2017. Buletine ce arată că aceasta calitate a apei nu s-a schimbat pe parcursul acestor câteva decenii”, a spus primarul din Hârșova, Viorel Ionescu.

Baile Puturoasa, minunea Romaniei la care turistii vin cu miile. Arata dezolant, dar oamenii spun ca fac adevarate minuni
Turisti la Baile Puturoasa

Ce temperatură are apa de la Băile Puturoasa

”Bazinul infinity” are vedere directă către Dunăre, însă spațiul acesteia este unul extrem de mic. Specialiștii spun că izvorul sulfuros se află la 20 de metri sub pământ, de-a lungul malului drept al fluviului. Apa este foarte caldă, având în jur de 38-40 de grade Celsius.

“Sulful ajută practic la scăderea contracturii musculare și mai avem al doilea factor, factorul termic – căldura. În absolut toate bolile reumatice, ce caută lumea? Căldura. Băile acestea le au pe amândouă”, a spus și Iuliana Vlădăreanu, medic specialist în recuperare medicală.

Din nefericire, locul nu este nici îngrădit, nici păzit și nu beneficiază nici de un specialist care să recomande sau nu efectuarea unei băi acolo, iar totul este lăsat la latitudinea oamenilor care decid sau nu, în funcție de afecțiunile pe care le au, să se scalde în apa sulfuroasă de la Băile Puturoasa. Terenul pe care se află acestea este al Ocolului Silvic Hârșova, iar autoritățile locale din localitate nu au cum să intervină în zonă momentan.

“Terenul pe care se află campate acele persoane care folosesc băile, mă refer din afara Hârșovei, este în fond forestier. Din punctul meu de vedere aș dezafecta acele două bazine.”, a spus directorul de la Direcția Silvică, Alexandru Ciulei.

Ce planuri are primarul din Hârșova pentru Băile Puturoasa

Schimbarea locului într-un adevărat punct de atracție pentru județul Constanța se află însă lista edilului, la fel ca transformarea zonei într-o stațiune balneară despre care crede că ar deschide noi orizonturi pentru localitate.

”Să devină stațiune balneară, pentru ca ulterior pe fonduri europene și cu un partener public privat să poată fi valorificate aceste ape, iar Hârșova să redevină un punct de atracție mai cunoscut, mai important decât până acum, unde să se facă un tratament sub supraveghere de specialitate.

Am arăta că și noi avem ape cu calități curative, ceea ce ar degreva puțin aglomerarea acestui turism balnear de pe litoral. Acest statut îmi dă posibilitatea mie ca primar să fiu gospodar și să mă dezvolt. În baza acestui statut pot accesa proiecte europene pentru dezvoltarea infrastructurii. “, a spus primarul Hârșovei, Viorel Ionescu.

Punctul de atracție de la Hârșova strânge an de an, vară de vară, turiștii mai tineri sau mai în vârstă care au făcut din scăldatul în Băile Puturoasa o obișnuiță. Autoritățile locale spun chiar că mai mulți oameni de afaceri din Italia şi Grecia ar fi vrut să deschidă o bază de tratament în zonă, însă așa cum au venit, tot așa au și plecat. Vezi AICI ce zone din România au fost recomandate de New York Times!

Urmăriți Impact.ro și pe