Bacalaureat 2021. Cum se rezolvau subiecte la Limba și literatura română. Vezi baremul de corectare

Emanuela Pană, Diana Dumitrache 28.06.2021, 14:47
Bacalaureat 2021. Cum se rezolvau subiecte la Limba și literatura română. Vezi baremul de corectare

Emoții mari pentru absolvenții de clasa a XII-a! Astăzi, 28 iunie, a început examenul de Bacalaureat 2021, cu proba la Limba și literatura română. Rezolvare subiectelor și baremul de corectare pentru prima probă sunt disponibile în continuare.

Bacalaureat 2021. Cum se rezolvau subiecte la Limba și literatura română

Anul acesta, atât la profilul real, cât și la uman a picat nuvela. La profilul uman, candidații au avut de prezentat particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, iar la profilul real, particularitățile unei nuvele studiate.

Proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2021 a începit la ora 09:00, iar timpul destinat elaborării lucrărilor a fost de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Cum sunt subiectele la Bacalaureat 2021

Având în vedere contextul epidemiologic actual, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu acceptă ca subiectele la examenul de Bacalaureat 2021 să nu fie unele clare sau să aibă capcane. De asemenea, oficialul a precizat că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul pandemic.

„Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen.

Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat“, a afirmat Cîmpeanu.

Iată subiectele la Limba şi Literatura Română, BAC 2021

Vezi aici baremul de corectare

Baremul de corectare a subiectelor va fi făcut public în jurul orei 15:00, pe site-ul Ministerului Educației, și vă fi prezentat și pe Impact.ro.

UPDATE: Baremul de la profilul real-tehnologic

Baremul de la profilul uman-pedagogic

Interes scăzut pentru BAC 2021

Anul acesta, examenul de Bacalaureat va fi susținut doar de două treimi (66%) dintre elevii de clasa a XII-a și a XIII-a din actuala promoție, fapt îngrijorător potrivit spuselor ministrului Educației. Comparativ cu anii anteriori, în 2021, numărul celor înscriși pentru a susține bacalaureatul este mult mai mic, iar cei mai mulți spun că acest lucru este o consecință a școlii online.

„Am solicitat să facem o analiză pentru că rezultatul este foarte important. Cu siguranță cei care nu s-au înscris fie nu au dorit să se înscrie, au renunțat la educație, (…) după cum sunt și alții care au dorit susțină examenul de Bacalaureat, dar chiar dacă am flexibilizat încheierea mediilor (…) nu au reușit să își încheie situațiile școlare“, a declarat, miercuri seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...