SPECIAL

Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: cum ne protejăm de căpușe și țânțari. La ce trebuie să fim atenți

Adriana Olaru 18.04.2022, 14:41
Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: cum ne protejăm de căpușe și țânțari. La ce trebuie să fim atenți

Începe sezonul căpușelor și al țânțarilor, iar medicii avertizează că trebuie să fim extrem de atenți în momentul în care alegem să ieșim și să ne bucurăm de câteva ore petrecute în natură, la iarbă verde. Asta pentru că s-ar putea transforma într-un calvar dus pe o lungă perioadă de timp. Copiii sunt, în special, cei mai expuși, însă nici adulții nu sunt excluși din categoriile de risc. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru impact.ro, care sunt pericolele la care suntem expuși.

Căpușele care te pot ucide

În ultimii ani, în perioada de primăvară, la camerele de gardă ale spitalelor din toată țara ajung o mulțime de oameni care au fost mușcați de căpușe după ce s-au relaxat la iarbă verde.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun foarte clar că nu ar trebui să încercăm să ne scoatem singuri căpușele din piele, pentru că există riscul să facem mai mult rău decât bine. Cea mai sigură variantă este să mergem la spital și să apelăm la ajutorul specializat al medicilor.

Sunt multe căpușe în zonele cu verdeață și umezeală, iar pericolul cel mai mare este în zilele călduroase când ieșim la iarbă verde. Teoretic, doar 30 la sută dintre căpușe sunt cu Borellia, cele care dau practic boala Lyme”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, medic la UPU a spitalului din Iași.

În ceea ce privește tratamentul după ce am fost mușcați de căpușe, acesta presupune antibiotice timp de câteva zile, în funcție de vârstă, dar și de starea de sănătate. Atenție, însă, un antibiotic luat, de asemenea, după ureche poate face mai mult rău decât bine și din acest motiv este foarte important ca tratamentul să fie prescris de către medicul specialist sau de către medicul de familie, acolo unde nu se poate ajunge la un infecționist.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mare atenție la principiul de extragere când vine vorba de căpușe. Această extragere poate fi făcută doar de către un medic, chiar dacă, din păcate, suntem fanii tratamentelor care ne pot face mai mult rău sau care pot produce leziuni. De principiu, da, se ia antibiotic, dar trebuie să ți-l prescrie medicul, nu să iei din proprie inițiativă”, a mai spus doctorul.

Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: cum ne protejăm de căpușe și țânțari. La ce trebuie să fim atenți
Înțepăturile de țânțari și de căpușe pot fi extrem de periculoase

Țânțarii, mari purtători de boli

În ultimii ani, piața a fost invadată de produse care să ne ajute să ne ferim cât mai bine de înțepăturile țânțarilor, însă nici măcar așa nu suntem protejați sută la sută. De-a lungul timpului au fost făcute fel de fel de supoziții despre bolile grave pe care le putem face după înțepăturile țânțarilor și a fost vehiculată inclusiv varianta de a lua HIV, infirmată categoric de medici.

În schimb, putem să ne alegem cu alte boli și infecții grave despre care să aflăm luni sau ani mai tâziu și care pot duce, în unele cazuri, inclusiv la deces. În mare parte însă, cele mai frecvente complicații date de o înțepătură de țânțari sunt mâncărimea, iritația, alergia și înroșirea zonei.

În țara noastră, de-a lungul anilor, au fost descoperite și câteva cazuri de Zika, o boală gravă dată, în unele cazuri, după înțepătura unui țânțar. Mai frecvent, însă, au fost diagnosticați români cu West Nille, o altă infecție gravă care, netratată, pune viața pacientului în pericol. În realitate, cei mai afectați sunt copiii, în special când ies în parc să se joace.

Cum ne protejăm eficient

Medicii recomandă să îi dăm cu soluții care țin la distanță căpușele și țânțarii, dar ținând cont de câteva lucruri. Printre acestea, soluția folosită trebuie să țină cont de vârsta copilului, pentru copiii sub trei ani se găsesc multe spray-uri din plante care protejează și care nu au substanțe care pot provoca iritații, spre exemplu.

De asemenea, pentru cei mici mai există și brățări cu pastile contra țânțarilor care se cumpără din farmacii. Și, spun medicii, trebuie să luăm în calcul varianta de a avea haine care să acopere mâinile și picioare când ieșim în zonele verzi.

Mai sunt și alte variante, plasele de la geam, evitatul pe cât posibil al deplasărilor în amurg și evitatul zonelor cu bălți. În ceea ce privește înțepătura de țânțar, nu poți face diferența între o insectă care poate transmite boli și una care nu face acest lucru. Trebuie să reținem data înțepăturii și să fim atenți să nu ne apară simptome: febră, dureri musculare, simptome specifice unei gripe de vară”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Urmăriți Impact.ro și pe