BNR a făcut un anunț de ultimă oră pentru românii cu rate. Banca Națională a spus ce se întâmplă cu banii românilor în acest an și a vorbit despre stabilizarea prețurilor care au explodat în ultimele luni. De asemenea, BNR a transmis un mesaj și Guvernului și ce trebuie să facă pentru că cetățenii să nu ajungă „în sapă de lemn”.
Ultimul raport oferit de BNR referitor la stabilitatea financiară arată o inflație în creștere, care a atins maximele ultimelor două decenii. Potrivit celor mai recente date anunțate de Banca Naținală, abia în toamnă aceasta ar putea să scadă sub 10%.
Și creditele s-au scumpit, iar românii plătesc rate din ce in ce mai mari, iar numărul celor care nu le vor mai putea achita va crește. „Românii sunt tot mai împovărați de rate, dar vremea dobânzilor mici a trecut„, a transmis Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a vorbit și despre prețurile din România care au explodat în ultimele luni și a spus că obiectivul BNR este asigurarea și menținerea stabilității acestora. „Stabilizarea prețurilor nu asigură aproape deloc evitarea crizelor sistemice”, a afirmat acesta.
Un alt semnal de alarmă tras de BNR a fost pentru Guvern, care trebuie să țină sub control deficitul bugetar pentru ca românii să nu ajungă „la sapă de lemn”. Economiștii Băncii Naționale au semnalat că deficitul bugetar nu este singurul „cartof fierbinte”, ci și majorarea costului finanțării ridică serioase provocări.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Războiul din Ucraina continuă însă să genereze incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, care ar putea să scadă puterea de cumpărare a românilor și încrederea investitorilor. Cele mai recente date și analize indică o încetinire semnificativă a creșterii economiei în trimestrul IV 2022, față de intervalul precedent. Spre deosebire de aceeași perioadă a anului anterior, creșterea PIB a continuat să decelereze în trimestrul III 2022 – la 4,0 la sută de la 5,1 la sută în trimestrul II -, rămânând totuși însemnată din perspectivă istorică.