Avertisment sumbru! Ce se întâmplă cu organismul după atâtea luni de pandemie și stat în casa. Consecințele pot fi dezastruoase

Mirabela Vasile 10.10.2020, 16:01
Avertisment sumbru! Ce se întâmplă cu organismul după atâtea luni de pandemie și stat în casa. Consecințele pot fi dezastruoase

Avertisment sumbru. Psihiatrul Gabriel Diaconu trage un semnal de alarmă. Acesta afăcut o radiografie asupra modului în care, după șase luni de pandemie, oamenii s-au schimba. Aceștia ar fi ajuns la un pas de zânzanie socială. Aceasta ar fi întreținută de măsuri pe care le descrie ca fiind aplicate ineficient, inegal și inconstant.

Avertisment sumbru! Ce se întâmplă de fapt cu organismul după atâtea luni de pandemie

Acesta a vorbit despre fenomenul de oboseală psihologică. Acesta duce la o conformae scăzută în ceea ce privește respectarea regulilor. Doctorul spune că avem nevoie de unitate, pentru a nu ajunge să trăim într-o Românie goală de conținut medical, spune psihiatrul.

„În ceea ce privește purtatul măștii, ar trebui să schimbăm retorica în privința utilității măștii versus obligativitatea măștii. Obligativitatea nu o să o poți implementa decât cu biciul, ceea ce va polariza și mai mult conversația. Poate că o atitudine orizontală prin care să vii în întâmpinarea oamenilor sau să creezi un alt mijloc de a facilita purtatul măștii ar putea avea mai mult succes.

Unul din motivele pentru care unii oameni nu poartă mască, dincolo de retorica din rețelele sociale, este că sunt perisabile. Oamenii nu vor să investească în măști. Apoi, de multe ori intervine efectul de turmă, oamenii se simt jenați să o poarte când majoritatea nu o poartă. Când majoritatea va purta mască, și cei care nu sunt credincioși sanitar vor începe să se conformeze. Conformismul social ține psihologia maselor, acum conformismul social are de-a face cu starea de negare psihică cum că o catastrofă se întâmplă.”, a spus acesta.

Cum a reactionat organismul in pandemia de coronavirus
Cum a reactionat organismul in pandemia de coronavirus

Cum a reacționat organismul oamenilor după șase luni de criză sanitară acută provocată de coronavirus

Psihiatrul subliniază că e un corolar al oboselii psihologice după șase luni. Dacă la început de primăvară, oamenii se conformau, acum se adună în jurul unei idei îndărătnice. Iar aceasta paradoxal, îi menține în echilibru psihic. Oamenii nu vor să procese disconfortul.

”Majoritatea celor încă sănătoși sunt cei care au purtat mască, s-au spălat pe mâini, și-au organizat viața astfel încât să prevină contactul și contaminarea. Cei bolnavi, mulți au fost victima nebănuită a unui sfidător. Să creezi zâzanie socială nu e greu și astfel ajungem să ne certăm în octombrie, în timp ce autoritățile arunca mâța moartă în gradina socială, în condițiile în care, tot ce am avut de la guvernanți au fost o campanie televizată, spoturi, dar nu a mers nimeni în comunitate. Discordia a creat doar capital de imagine pentru unii oameni.”, a zis psihiatrul.

Urmăriți Impact.ro și pe