Avertisment ANM. Furtunile violente se prelungesc până sâmbătă, iar vremea se răcește considerabil

Elena Avramescu, Badea Violeta 28.05.2021, 11:13
Avertisment ANM. Furtunile violente se prelungesc până sâmbătă, iar vremea se răcește considerabil

Furtunile violente se prelungesc până sâmbătă. România va fi lovită din plin de furtuni violente şi ploi abundente până sâmbătă. Meteorologii anunţă că vremea se răceşte considerabil, iar cele mai ridicate temperaturi sunt așteptate în weekend, în sudul ţării.

Furtunile violente se prelungesc până sâmbătă

În cursul zilei de azi, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a spus că vremea va fi instabilă şi răcoroasă, iar cerul va avea înnorări temporar accentuate. În plus, pe arii extinse, în centrul, estul şi sudul ţării, vor fi prezente averse ce vor avea şi caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice şi, izolat, de grindină. În intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, local peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse 70 l/mp, mai ales în sudul şi estul Transilvaniei şi în jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în zonele montane aferente.

În vestul țării, cerul va fi temporar noros şi doar pe arii restrânse vor cădea ploi de scurtă durată, iar în sud-estul extrem fenomenele asociate instabilităţii se vor manifesta îndeosebi spre seară şi noaptea. Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor, la munte rafalele vor depăşi 70 km/h (îndeosebi pe crestele Carpaţilor Meridionali), iar în special în sud-vest şi est vor fi viteze, în general, de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade.

Furtunile violente se prelungesc pana sambata
Furtunile violente se prelungesc

În Capitală vor fi averse şi descărcări electrice, în special în cursul zilei, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de până la 25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu mici intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 15 grade.

În decursul zilei de sâmbătă, numai în sud-estul ţării se va înregistra vreme frumoasă, unde maximele anunţate vor atinge 26 de grade. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi semnala averse, însoţite de descărcări electrice în zonele montane, local în vest, nord-vest şi centru, iar pe arii mai restrânse în sud-estul ţării. Se vor înregistra și cantităţi de apă mai însemnate şi chiar condiţii de grindină.

În restul teritoriului cerul o să fie variabil, iar astfel de fenomene îşi vor face apariţia doar izolat. Vântul va sufla slab până moderat, temporar cu intensificări la munte, în est dar şi sud-vest. Temperaturile maxime vor urca până 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade. Pe suprafeţe mici vor fi prezente și condiţii de ceaţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...