Avans fulgerător al Ucrainei pe frontul din nord-est. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al țării

Beatrice Dumitru 10.09.2022, 14:10
Avans fulgerător al Ucrainei pe frontul din nord-est. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al țării

În ultima săptămână au fost cele mai puternice atacuri terestre ale ucrainenilor de când Rusia a declanșat războiul. Ucraina a înregistrat un nou succes pe frontul din nordul țării, după ce armata Kievului a recuperat orașul Izium, iar Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al țării.

Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Forțele ucrainene au ajuns la periferia orașului Kupiansk din regiunea Harkov și au lovit, de asemenea, spre sud, spre Izium, după ce au înaintat cu peste 50 de kilometri în teritoriul controlat de Rusia de la începutul acestei săptămâni.

Avansul fulgerător a pregătit scena pentru ceea ce pare a fi o confruntare care se profilează asupra celor două zone cheie din punct de vedere strategic pentru ambele tabere. Rusia folosește în prezent Kupiansk ca nod feroviar pentru a-și reaproviziona forțele și orașul Izium era rampă de lansare pentru atacurile spre sud în regiunea Donețk.

Avans fulgerător al Ucrainei pe frontul din nord-est. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al țării
Trupele ucrainene înregistrează victorie după victorie pe front.

Pe fondul situației disperate în care se află armata rusă pe frontul din nord-estul Ucrainei, Vladimir Putin a convocat, vineri, o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit raportului Institutului American pentru Studiul Războiului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că partea rusă nu va comenta „situația din jurul Balaklia și alte evenimente din zona „operațiunilor speciale”.

Ucraina a recuperat orașul Izium și alte 30 de localități

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că forțele ucrainene au eliberat peste 30 de localități din regiunea Harkov, ca parte a unei contraofensive împotriva Rusiei și a mai spus că armata Kievului continuă cu succes operațiunile în mai multe zone.

Măsurile de verificare și securizare a teritoriului din unele localități din regiune sunt în curs de desfășurare, preluăm treptat controlul asupra noilor așezări, punem înapoi steagul ucrainean și asigurăm protecția tuturor oamenilor noștri de pretutindeni”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, atacul a lăsat mii de trupe ale Moscovei „din ce în ce mai izolate” în apropierea orașului cheie Izium, care a fost recuperat de armata ucraieneană. Izium este un oraș strategic pentru Donbas, pentru că de aici își lansa Rusia atacurile.

Potrivit estimărilor făcute de Institute for the Study of War, cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov au ajuns la 2.500 de kilometri pătrați. Ucraina spune că unii soldați ruși dezertă din cauza „pierderilor semnificative” pe care le-au suferit, iar Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că au avut loc cel puțin 15 dezertări, informează CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...