“Autostrada nemţească”, aproape gata. Românii mai au de aşteptat doar câteva zile până să circule pe ea

Iancu Andreea 19.12.2021, 17:09

O veste importantă vine din partea autorităților din Transporturi și dezvăluie că șoferii români ar urma să aibă un nou drum de mare viteză pe care să circule. Denumită „Autostrada nemțească”, această șosea urmează să fie inaugurat în doar câteva zile, potrivit specialiștilor. Drumul urmează să unească România de o țară vecină importantă.

Când va fi gata „Autostrada nemțească”. Șoferii urmează să circule foarte curând pe ea

Turiștii români care speră să petreacă sărbătorile de iarnă în țara vecină, Bulgaria, ar putea să se bucure de un drum mai rapid de la frontieră. Potrivit unei postări recente a lui Ionel Irinel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pe Facebook, „Autostrada nemțească” va fi gata în zilele următoare.

Drumul de intrare în țară, dinspre Bulgaria (Drum de legătură DN5 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei) este aproape finalizat. Secțiunea de șosea ar urma să fie dată în folosință până în 20 decembrie, adică în aproximativ o săptămână. Ionel Scrioşteanu a oferit mai multe imagini din timpul ultimelor pregătiri, după ce a efectuat o vizită înainte de inaugurarea acestei secțiuni de drum.

Când va fi gata „autostrada nemțească”
Drumul care leagă România de Bulgaria va fi parcurs într-un timp foarte scurt

În ce stadiu se află lucrările la autostradă

Deocamdată, reprezentantul PNL a menționat că marcajul rutier este realizat pe 90% din drum, continuându-se montarea panourilor anti-orbire și a parapetului metalic de protecție. Totodată, montarea parapetului median și asfaltarea giratoriului din proximitatea punctului vamal Giurgiu. De asemenea, Scrioșteanu a anunțat că se continuă montarea sistemului de iluminat, a semnalizării verticale, precum și a pavajului din interiorul giratoriului.

Antreprenorul lucrării este SC PORR CONSTRUCT, iar valoarea contractului a fost de 106,6 milioane de lei, fără TVA. Durata execuției obiectivului, conform contract, era de 18 luni. Finanțarea lucrării a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile. Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400, în lungime 5,72 km, are scopul de a asigura conexiunea rutieră între DN5 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

Acesta se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecție giratorie și continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 și DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, fiind executat la 4 benzi, două pe fiecare sens, cu aceeași structură ca a variantei ocolitoare, a explicat reprezentantul din Transporturi, pe Facebook.

Lucrarea este una îmbucurătoare pentru reprezentanții din Transporturi, mai cu seamă că a fost finalizată înainte de termenul stabilit. Drumul expres realizat din beton rutier de intrare în România dinspre Bulgaria a început pe 28 octombrie 2020 și a durat un an și două luni, urmând să fie finalizat înainte de termen. Durata execuției ar fi trebuit să fie de 18 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe