Auchan nu vrea să plece din Rusia. Motivul deciziei lanţului de supermarketuri

Andra Daoud 27.03.2022, 20:32
Auchan nu vrea să plece din Rusia. Motivul deciziei lanţului de supermarketuri

În contextul în care din ce în ce mai mulți investitori se retrag de pe piața din Rusia, Auchan a anunțat că nu va închide magazinele de acolo. Președintele și directorul general al Auchan a explicat decizia companiei de a rămâne pe piața din Rusia și a transmis că închiderea magazinelor nu ar duce la încheierea războiului, în schimb zeci de mii de oameni ar rămâne fără un loc de muncă.

Auchan nu vrea să plece din Rusia

Ieșirea de pe piața rusă a retailerului Auchan și transferarea activelor către unei terțe părți nu este o soluție pe care conducerea companiei să o ia în calcul. Directorul Auchan a acordat un interviu în care a explicat decizia de a nu părăsi piața din Rusia, cum au făcut până acum mai multe companii.

Yves Claude a afirmat că, din motive financiare, compania Auchan nu se va retrage din Rusia. El a spus că se așteaptă ca afacerile pe piața din Rusia să fie neprofitabile anul acesta, dar transferarea activelor sale unei terțe părți nu va face decât să consolidere sistemul financiar local.

Anul trecut, Rusia a generat 10% din veniturile încasate de Auchan la nivel mondial. Decizia retailerului francez vine la câteva zile după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut firmelor cu capital francez să se retragă de pe piața din Rusia.

Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi.

Auchan nu vrea să plece din Rusia. Motivul deciziei lanţului de supermarketuri
Auchan a anunțat că nu se retrage din Rusia

Ministrul de Externe al Ucrainei îndeamnă la boicot

Într-o postare pe Twitter, ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, le-a cerut consumatorilor să boicoteze Auchan, dar și alte magazine cu capital francez care au decis să rămână pe piața din Rusia, precum Decathlon și Leroy Merlin. Cele trei magazine au în total 77.500 de angajați în Rusia, iar „dacă Auchan pleacă, 30.000 de oameni își pierd locurile de muncă”, a transmis Yves Claude.

În plus, directorul a spus că ieșirea de pe piața rusă ar însemna ca directorii locali să fie expuși la proceduri penale pentru faliment fraudulos. Explicații similare au dat și cei de la Leroy Merlin, retailer care a decis, de asemenea, să nu se retragă de pe piața din Rusia.

Pe de altă parte, firma Renault a anunțat că a oprit activitatea la uzina din Moscova, iar presa franceză a scris că firma producătoare de mașini ia în calcul să iasă complet de pe piața din Rusia. Peste 400 de companii s-au retras din Rusia, de la începutul războiului.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe