Au fost descoperite paturi vechi de 200.000 de ani. Tot ce știam despre strămoșii noștri trebuie regândit

Stan Filon 22.08.2020, 14:50

O descoperire recentă făcută de arheologi a făcut ca tot ce știam despre strămoșii noștri să fie regândit. Cercetătorii au descoperit dovezi incontestabile care spun că strămoșii noștri timpurii aveau o „complexitate cognitivă, comportamentală și socială” față de ce se se credea până acum.

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi paturi construite vreodată

Descoperirea a fost făcută în celebrul sit arheologic al Peșterii Border (Border Cave), aflată la granița dintre Africa Sud și regatul Swaziland, unde arheologii au găsit dovezi că oamenii antici își amenajau paturi confortabile din iarbă, acum 200.000 de ani.

Dovezile găsite datează cu 100.000 de ani mai devreme decât se știa că au fost create primele așternuturi umane din plante. Mai mult, aceste paturi erau construite pe straturi de cenușă, ceea ce reprezenta o protecție față de insectele enervante și pe acele vremuri.

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi paturi construite vreodată
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi paturi construite vreodată

Strămoșii noștri își confecționau saltele din plante și le tratau împotriva insectelor

„Speculăm că amenajarea așternutului din iarbă pe cenușă a fost o strategie deliberată, nu doar pentru a crea o bază fără murdărie, ci și pentru a respinge insectele târâtoare”, a spus arheologul Lyn Wadley, profesoară la Universitatea din Witwatersrand (Africa de Sud) și autoare principală a studiului.

Arheologii au găsit în Peștera Border, în spațiile în care au trăit oamenii preistorici, rămășițe efemere de rogojini de iarbă fosilizată. Resturile au fost descoperite în partea din spate a peșterii, în cel mai cald și sigur loc, aproape de vatră.

Arheologii au mai descoperit sub rogojini și cenușă amestecată, cunoscută sub denumirea de insecticid natural deoarece blochează și omoară insectele. În plus, pe unul dintre paturi s-a găsit și tufiș de camfor (Tarchonanthus camphoratus) folosit chiar și în prezent împotriva insectelor în Africa de Sud.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că paturile erau folosite nu doar pentru dormit. Strămoșii noștri se pare că preferau să stea în pat și să lucreze la diferite unelte și arme, dovadă fiind găsită în urma analizelor amănunțite. Aceștia au descoperit așchii de piatră, rezultate în urma fabricării uneltelor din piatră de către oamenii vechi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...