Au apărut primele semne ale noului val de COVID-19. Țările afectate sunt din Europa

Beatrice Dumitru 23.09.2022, 21:35
Au apărut primele semne ale noului val de COVID-19. Țările afectate sunt din Europa

În ultimele câteva săptămâni, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că finalul pandemiei de COVID-19 este aproape, iar președintele american Joe Biden a spus că pandemia s-a încheiat. Însă, sunt țări în care au apărut primele semne ale unui nou val de coronavirus.

Cazurile de COVID-19, în creștere în Europa

Peste două milioane de persoane au decedat din cauza COVID-19 în Europa, regiune care a fost pentru mult timp epicentrul pandemiei, în timp ce Statele Unite au înregistrat cel mai ridicat număr de decese la nivel global. La mai mult de doi ani după declararea pandemiei, în mai multe țări europene numărul cazurile sunt în creștere.

Cazurile de COVID-19 și spitalizările cresc în Europa de Nord, unde vremea mai rece și umedă și-a făcut simțită prezența pentru prima dată în întreg blocul. Cele mai recente date din Belgia, Regatul Unit și Danemarca indică o creștere a numărului de cazuri și spitalizări, notează Politico.

Au apărut primele semne ale noului val de COVID-19. Țările afectate sunt din Europa
Cazurile de Covid-19 sunt în creștere în Europa.

Belgia a raportat o creștere cu 17%

Autoritatea sanitară din Belgia a declarat că modelele sale indică un nou val de COVID-19 care va lovi la mijlocul lunii octombrie, iar datele publicate vineri sugerează că primele semne ale acestui val au apărut deja.

Belgia a raportat o creștere cu 17% a numărului de cazuri noi de coronavirus în săptămâna care s-a încheiat pe 18 septembrie, față de săptămâna precedentă, în timp ce spitalizările au fost mai stabile, în creștere cu 4%, a spus autoritatea de sănătate publică.

Și Institutul de boli infecțioase din Danemarca a raportat primele date care indică o inversare a ratelor de infecție, care, după o perioadă lungă de scădere, se stabilizează sau cresc ușor în anunite regiuni. De asemenea, s-a mai observat că spitalizările au crescut cu 6% în ultima săptămână, comparativ cu săptămâna anterioară.

Oamenii cu vârsta cuprinsă între 70 și 89 de ani rămân cel mai mare grup dintre cei nou spitalizați, așa cum a fost cazul de la începutul anului”, a spus institutul.

Care este situația în Marea Britanie

Și în Regatul Unit, numărul de cazuri noi în săptămâna până la 18 septembrie a fost cu 13% mai mare decât săptămâna precedentă, în timp ce spitalizările au crescut cu 17% în săptămâna care a început la 19 septembrie.

Autoritățile de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, avertizează de câteva luni cu privire la o posibilă creștere a cazurilor, din nou, în acest sezon rece. O preocupare deosebită este presiunea asupra sistemelor de sănătate, în special cu o creștere a cazurilor cu alte viroze respiratori, precum gripa în această iarnă.

Deși ratele COVID-19 sunt încă scăzute, cele mai recente date din ultimele șapte zile indică o creștere a numărului de spitalizări și o creștere a testelor pozitive raportate din comunitate”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical șef la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Europa a autorizat booster-uri care vizează două tipuri de variante Omicron, inclusiv cea care este dominantă acum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...