Atenție, șoferi! Amenzi usturătoare pentru această neglijență. Scrie clar în lege

Redacția IMPACT 01.03.2020, 13:47
Atenție, șoferi! Amenzi usturătoare pentru această neglijență. Scrie clar în lege

Șoferii neglijenți trebuie să fie cu mai multă băgare de seamă, atunci când se dau jos de la volanul mașinilor. Ofițerii de la Rutieră îi pot sancționa aspru pe cei care nu urmează cu strictețe regulile impuse de Codul Rutier 2020. Mai mult, legea este una suficient de clară, însă mulți aleg să o ignore cu totul. Este vorba și despre o practică pe care românii o urmează fără să fie conștienți de consecințe, de multă vreme.

Atenție, șoferi! Amenzi usturătoare pentru această neglijență. Deși legea e clară, mulți trec cu vederea acest detaliu

Amenzile de circulație sunt foarte usturătoare în cele mai multe cazuri, dar la fel se poate întâmpla și în cazul parcatului ilegal. Concret, sunt vizați în special șoferii care preferă să își lase mașinile pe trotuare, în lipsa unui alt loc de parcare corespunzător. Problema este una care se desfășoară de mult timp, atât în zone din Capitală, cât și în restul țării.

Atenție, șoferi! Amenzi usturătoare pentru această neglijență. Deși legea e clară, mulți trec cu vederea acest detaliu
Șoferii români riscă amenzi usturătoare dacă vor continua să își parcheze mașinile pe trotuare

Agenții de la Rutieră îi pot sancționa pe cei care își parchează mașinile pe trotuare. Spre exemplu, în cazul autoturismelor din imaginea ilustrată mai jos, fiecare dintre șoferi ar fi primit câte o amendă. Asta deoarece se poate vedea clar că mașinile au ajuns să fie parcate pe trotuar, și nu într-un spațiu special amenajat. Astfel, accesul pentru pietoni a fost îngreunat. În cazul în care s-ar fi sesizat autoritățile, amenda pentru oprirea neregulamentară ar fi fost cuprinsă între 290 și 435 de lei. Șoferii vor mai primi și două puncte de penalizare, în aceste circumstanțe.

Potrivit Codului Rutier, trotuarul reprezintă spațiul longitudinal, situat în partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferență sau fără diferență de nivel. Este destinat exclusiv circulației pietonilor. În trecut, legea permitea parcarea pe troturare și în absența marcajelor sau a indicatoarelor. Unica regulă în acest caz era cea de-a le lasa pietonilor un spațiu de un metru.

Trebuie să știți că, dacă ajungeți cu mașina pe trotuar, deși acolo nu există o parcare amenajată, oprirea neregulamentară se sancționează cu La fel, pentru staționare neregulamentară, se poate aplica o amendă de 580, fie una de 725 de lei. Șoferii neglijenți mai sunt taxați și cu trei puncte de penalizare.

Urmăriți Impact.ro și pe