Atenție, români! SRI atenționează că un virus preia accesul la aplicațiile bancare. Ce e de făcut

Andrei Cezar 25.04.2020, 13:20
Atenție, români! SRI atenționează că un virus preia accesul la aplicațiile bancare. Ce e de făcut

Avertisment de ultimă oră din partea Serviciului Român de Informații. Hackerii încearcă să fure datele tuturor utilizatorilor de mobile banking printr-un mesaj pe WhatsApp. Mesajul conține un virus de tip malware care, dacă este accesat, le poate oferi infractorilor cibernetici toate datele din aplicațiile bancare, relatează Playtech.ro

SRI, avertisment asupra unui virus cibernetic periculos

Atacurile cibernetice s-au intensificat în perioada pandemiei. Experții din domeniu au avertizat în repetate rânduri despre situații de acest gen. Ultimul avertisment vine din partea Serviciului Român de Informații, care atrage atenția asupra unui nou virus de tip malware, o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker, ce vă poate genera pagube financiare însemanate.

Mai exact este vorba de un mesaj pe care hackerii îl trimit la diverse adrese de WhatsApp și care conține textul „Detalii secrete! (COVID-19)”, împreună cu un link pe care vă invită să-l accesați. În cazul în care adresa web este accesată, se inițiază automat descărcarea unui fișier denumit File.apk, care infectează, cu respectivul troian, dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

”Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilegal la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute.” se arată într-un comunicat remis de SRI.

Mai mult decât atât, virusul poate primi și redirecționa SMS-uri, email-uri și apeluri. De asemenea acesta vă poate sustrage toate contactele din agenda telefonică și oferă hack-erilor acces la istoricul apelurilor, precum și la monitorizarea locației dispozitivului.

Atenție, români! SRI atenționează că un virus preia accesul la aplicațiile bancare. Ce e de făcut
Atenție, români! SRI atenționează că un virus preia accesul la aplicațiile bancare. Ce e de făcut
susra foto: Profit.ro

Recomandările SRI privind securitatea cibernetică

Serviciul Român de Informații transmite românilor să își verifice conturile bancare pentru a putea depista evenetualele nereguli.

”În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.”, se arată în document.

 

Urmăriți Impact.ro și pe