Atenție mare dacă primești acest mail. România e ținta unui atac din partea hackerilor

Iancu Andreea 02.08.2021, 16:13
Atenție mare dacă primești acest mail. România e ținta unui atac din partea hackerilor

Atacurile cibernetice nu sunt o noutate în România, însă recent s-au intensificat după ce mai mulți utilizatori de internet au fost ținta unui atac din partea hackerilor. Atenție mare dacă primești acest mail, pentru că este foarte posibil să fi vizat de către atacatorii cibernetici. Victimele sunt adesea păcălite să plătească sume importante de bani, în urma unor amenințări din partea hackerilor. Iată ce spun specialiștii despre aceste capcane.

Atenție mare dacă primești acest mail. Ce avertizări transmit specialiștii, după ce România a devenit ținta unui atac al hackerilor

S-a întâmplat de multe ori să fim contactați pe diferite platforme online, fie că vorbim de e-mail sau rețelele de socializare, ori chiar prin SMS, fiind folosite unele tertipuri pentru a ne determina să plătim anumite sume de bani. Atacatorii cibernetici sunt cei aflați în spatele multor scenarii care au reușit să păcălească persoane în vârstă, în cazul cărora au folosit povești emoționante și alte trucuri. Recent, specialiștii din România au transmis o nouă avertizare cu privire la atacul hackerilor din online. Atenție mare dacă primești acest mail.

„Salutare, trebuie să îţi dau veşti proaste. De câteva luni am obţinut acces la toate dispozitivele tale”, este textul pe care atacatorii cibernetici îl folosesc pentru victimele lor. Astfel, utilizatorii de internet sunt păcăliți să scoată din buzunar sume importante, uneori în criptomonede, pentru ca hackeri să nu publice imagini compromițătoare cu victimele. Chiar dacă mulți sunt tentați să reacționeze pentru a înlătura pericolul dezvăluirii anumitor elemente intime, autoritățile ne recomandă să nu cădem în această plasă.

Atenție dacă primești acest mail, după ce România a devenit ținta atacurilor hackerilor
Atacurile cibernetice s-au înmulțit în ultima perioadă

Care este modul de operare al atacatorilor cibernetici

Pretextul unor breșe de securitate reprezintă punctul de plecare al atacatorilor care trimit astfel de mailuri. Breșele ar fi dus la expunerea conturilor, parolelor și întregului conținut din sistemul telefoanelor și astfel le-ar fi permis hackerilor să spioneze activitatea online a victimei. Inclusiv înregistrările video și fotografiile sunt urmărite. În ultima perioadă, aceste atacuri ale hackerilor s-au înmulțit, iar rapoartele oficiale arată că mail-urile înșelătoare reprezintă o variantă simplă de a pune stăpânire pe date.

Cu un singur click putem să ne compromitem dispozitivele, spun specialiștii. Peste 400 de mii de români au primit astfel de mesaje nesolicitate pe e-mail, susțin aceștia. Dincolo de expunerea datelor intime și confidențiale, atacurile pot duce la golirea conturilor. Autoritățile sunt de părere că este nevoie ca populația să fie conștientă de vulnerabilitate și să se asigure că nu se expun la astfel de riscuri. Un element la care ne sfătuiesc să fim atenție este acela al textului din mesaj. Dacă acesta este plin de greșeli gramaticale sau are o exprimare neobișnuită, ar trebui să ne punem un semn de întrebare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...