Atenție mare! Ce se întâmplă cu amenzile, după ce au fost declarate neconstituționale

Luiza Moldovan 11.05.2020, 11:20
Atenție mare! Ce se întâmplă cu amenzile, după ce au fost declarate neconstituționale

După decizia CCR de săptămâna trecută, numărul amenzilor date de polițiști pentru nerespectarea regimului de circulație a scăzut considerabil. Cu toate acestea, polițiștii vor continua să dea amenzi, dacă acestea vor fi justificate.

A scăzut dramatic și numărul amenzilor, și cuantumul lor

Înainte de decizia CCR, polițiștii dădeau cel puțin 3.500 de amenzi pe zi. Uneori, ajungeau chiar și la 5.500 de amenzi într-o zi. După decizia CCR, acestea au scăzut sub 1.000 pe zi. De asemenea, nu numai numărul amenzilor a scăzut, a scăzut și cuantumul lor.

Potrivit statisticilor, în primul interval complet de 24 de ore de la decizia CCR, 7 mai ora 13.00 – 8 mai ora 13.00, numărul celor amendați a scăzut dramatic. Doar 444 au fost depistați că nu au putut să justifice ieșirea din casă. De sâmbătă până duminică au fost depistați doar 331 de români, care nu au respectat măsura privind restricțiile de circulație.

„Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 187.800 de lei. Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, se aplică norma juridică în vigoare”, se arată într-un document al Poliției.

Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, se aplică normele legislative în vigoare, adică se pot  da amenzi
Până la publicarea motivării deciziei CCR în Monitorul Oficial, se aplică normele legislative în vigoare, adică se pot da amenzi

„Ar trebui să se întrunească Parlamentul și să dea o lege”

În esență, CCR nu a declarat Ordonanțele Militare ca fiind în afara sferei constituționale, ci regimul sancționator. Odată cu trecerea la starea de alertă, așteptată pentru 15 mai, autoritățile ar trebui să ia în calcul decizia CCR și să adopte măsurile pe care vrea să le impună, astfel încât, pe viitor, un conflict între Constituție și normele de drept să nu mai constituie un subiect.

„Dacă după 30 de zile apare motivarea CCR, iar judecătorii spun acolo că nu se pot da amenzi prin ordonanţe de urgenţă, ar trebui să se întrunească Parlamentul şi să dea o lege. Altfel, la instituirea noii stări, de alertă, nu se vor putea da alte asemenea OUG”, a explicat avocatul Cristian Ene pentru adevărul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe