Astăzi, 8 iunie, se împlinesc 89 de ani de când Carol al II-lea a fost proclamat rege: istoria vieții controversate pe care a trăit-o

Pe data de 8 iunie 1930, principele Carol se reîntoarce în țară și este proclamat Rege al României. Dar domnia sa nu durează mult, tocmai din cauza vieții tumultoase pe care o dusese și înainte de venirea pe tron.

Principele Carol s-a născut la Sinaia, la 3 octombrie 1893. A fost fiul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. Primul Rege născut în România a avut o domnie cu împliniri, dar şi multe convulsii.

Principele Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei, în 1921. Dar povestea lor nu durează mult.

Carol a plecat, în decembrie 1925, împreună cu Elena Lupescu la Paris, renunţând la drepturile de moştenitor al Coroanei. Regele Ferdinand l-a îndepartat din Familia Regală şi l-a desemnat ca moştenitor pe tânărul său nepot, Mihai.

Regele-copil a fost tutelat de o Regentă condusă de unchiul Său, Principele Nicolae al României, dar, în 1930, Principele Carol se întoarce în țară, își detronează propriul fiu și e proclamat rege sub numele de Carol al II-lea.

Cât a durat domnia lui Carol al II-lea

Partidul Național-Țărănesc, condus la acea vreme de Iuliu Maniu, dorea aducerea lui Carol pe tronul României. Ceea ce s-a și întâmplat la 8 iunie 1930. Sprijinit de lumea politică, Carol al II-lea devine rege al României.

Toată lumea credea că s-a potolit și că și-a schimbat ideile despre regalitate. Dar nu a fost deloc așa.

Noul rege a trecut imediat la măsuri pentru consolidarea puterii: a izolat-o pe mama sa, regina Maria, la Balcic, l-a îndepărtat de la curte pe Barbu Stirbey, iar pe fosta sa soție, regina Elena a trimis-o peste graniță.

În privința Elenei Lupescu, regele Carol al II-lea a acționat în propriul stil.

În ciuda tuturor apelurilor liderilor politici de a nu o aduce pe amanta sa în țară, Elena Lupescu s-a stabilit la Castelul Foișor pe 12 august, iar câteva luni mai târziu s-a mutat în București.

În 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit Constituţia și a instaurat un regim de autoritate monarhică.

Carol al II-lea a abdicat la 6 septembrie 1940, Mihai redevenind rege al României. După ce a abdicat, în 1940, Carol al II-lea a părăsit ţara împreună cu Elena Lupescu şi a locuit în Statele Unite ale Americii, Brazilia şi Portugalia.

A murit la 4 aprilie 1953, fiind înmormântat în capela Regilor Portugaliei din Estoril. Din 2003, rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost aduse la Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi şi predecesorii săi.