Astăzi intră în vigoare proiectul de lege care vizează reforma sistemului de pensii. Marius Budăi: „Nu va fi Ordonanţă de Urgenţă”

Elena Avramescu 20.12.2022, 07:06
Astăzi intră în vigoare proiectul de lege care vizează reforma sistemului de pensii. Marius Budăi: „Nu va fi Ordonanţă de Urgenţă”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut mai multe declarații în cursul zilei de ieri, ținând să afirme că nu există întârzieri în implementarea reformei sistemului de pensii, tocmai de aceea proiectul de lege care vizează acest aspect va intra marţi în avizare interministerială. Acesta a mai spus și că schimbările din acest sistem nu vor fi adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă, ci în Parlament.

Proiectul de lege ce vizează reforma sistemului de pensii, intră în vigoare marți

Marius Budăi a ținut să puncteze faptul că nu există întârzieri în reforma privind sistemul de pensii şi că nu a avut niciun fel de discuţie contondentă cu premierul României pe acest subiect.

„Discuţiile au fost purtate pe întreaga perioadă a acestui an cu Banca Mondială, cu Comisia Europeană. În discuţiile avute cu Comisia Europeană a fost îndemnul Comisiei Europene să nu ne grăbim, pentru că termenul de 31 decembrie nu reprezintă un termen la care să poată fi pusă în pericol implementarea PNRR. Din contră, a fost sugestia dumnealor să discutăm şi suntem în legătură zilnic”, a declarat Budăi, luni seară, la România Tv.

Ministrul Muncii a mai subliniat că discută extrem de serios cu specialiştii din străinătate pe tema proiectului de modificare a sistemului de pensii, iar printre temele asupra cărora s-a convenit se numără faptul că pensia nu poate fi mai mare decât venitul din timpul activităţii.

În momentul în care a fost întrebat când va deveni act normativ proiectul care modifică sistemul de pensii, ministrul a răspuns că acesta va intra în circuitul de avizare interministerială.

„A plecat deja astăzi către Consiliul Superior al Magistraturii, va pleca mâine (marţi – n.r.) în avizare interministerială, după care va fi aprobat în Guvern şi depus la Parlament pentru dezbateri. Am fost foarte clar şi eu cred că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au fost foarte clari când am spus şi am promis cu toţii că nu va fi Ordonanţă de Urgenţă, iar Comisia Europeană chiar a apreciat acest lucru”, a mai spus acesta.

Dispar aceste pensii din România, decizia vine de la Bruxelles cine sunt românii afectați
Ministrul Muncii, Marius Budai

În plus, este exclusă ideea unor modificări a măsurilor de sprijin care vizează majorări de pensii şi alte ajutoare financiare care au fost anunţate deja de către coaliţia de guvernare.

Se pare că pensiile pentru ultima lună a anului au impus o măsură specială din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru a se asigura suma necesară achitării acestora. Acest lucru a fost cauzat deoarece estimările inițiale au fost depășite dintr-un motiv relativ simplu.

Astfel că banii de pensii pentru luna decembrie vor fi plătiți, dar pentru acest lucru a fost nevoie de o măsură mai specială. Mai precis, Guvernul României a decis pe 14 decembrie 2022 să scoată 196 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a suplimenta bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cu scopul de a putea plăti pensiile în luna decembrie deoarece introducerea în plată a unor dosare noi de pensionare a generat cheltuieli peste cele estimate inițial.

Astfel că Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că aceasta este o corecție de etapă în condițiile fluctuațiilor care apar în cursul anului.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...