Armele pe care China le-a trimis Rusiei, până acum. Erau etichetate drept „puști de vânătoare civile”

Beatrice Dumitru 17.03.2023, 15:53
Armele pe care China le-a trimis Rusiei, până acum. Erau etichetate drept „puști de vânătoare civile”

China și Rusia au relații tot mai apropiate, iar dovadă stă și vizita de săptămâna viitoare a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, timp de trei zile, prima de la începutul războiului cu Ucraina. Beijingul ajută Moscova în conflictul cu fosta republică sovietică și i-a trimis arme, care erau etichetate drept „puști de vânătoare civile”.

Ce arme a trimis China Rusiei

Transporturile de arme au fost efectuate în perioada iunie – decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale, în timp ce oficialii occidentali au declarat în ultimele săptămâni că Beijingul ia în considerare trimiterea de arme către armata Rusiei, o mișcare care ar putea modifica natura luptei de pe teren din Ucraina, înclinând-o în favoarea Rusiei.

Astfel, companiile chineze au trimis Rusiei 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone și veste antiglonț.

Armele pe care China le-a trimis Rusiei, până acum. Erau etichetate drept „puști de vânătoare civile”
China trimite arme Rusiei.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare ai Chinei, a trimis puștile în iunie 2022 unei companii ruse numită Tekhkrim, care face afaceri și cu statul și armata rusă, informează Politico.

Puştile CQ-A, adaptate după modelul M16, dar etichetate drept „puşti de vânătoare civile” în datele vamale, sunt folosite de poliţia armată populară din China şi de forţele armate din Filipine.

Conform datelor, Rusia a mai primit 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze și peste 12 tone de veste antiglonț, trimise prin Turcia, la sfârșitul anului 2022.

China vinde o cantitate mare de arme Rusiei

Deși datele vamale nu arată că Beijingul vinde o cantitate mare de arme Moscovei, în mod special, ca să o ajute în războiul din Ucraina, China furnizează companiilor rusești echipamente „cu dublă utilizare” şi articole comerciale care ar putea fi folosite şi pe câmpul de luptă.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută și sub numele de DJI, a trimis unui mic distribuitor rus, în noiembrie și decembrie 2022, piese de schimb pentru drone, cum ar fi bateriile și camerele, prin Emiratele Arabe Unite. DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancţionată de Ministerul de  Finanţe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia s-a bazat luni de zile pe alte țări, inclusiv China, pentru echipamente de navigație, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor și alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Nu este clar dacă Rusia folosește pe câmpul de luptă vreuna dintre puștile trimise de China, dar dronele DJI au fost observate pe front de luni de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...