Armata importantă care veghează neîncetat la graniţa cu Rusia. „O treime din populaţia ţării are pregătire militară”

Ana Anitoiu 28.06.2022, 07:57
Armata importantă care veghează neîncetat la graniţa cu Rusia. „O treime din populaţia ţării are pregătire militară”

O armată importantă dintr-o țară din Europa, în care o treime din populație are pregătire militară, veghează neîncetat la graniţa cu Rusia, în contextul în care generațiile tinere nu ignoră lecțiile de istorie. Acest stat a luptat cu rușii în perioada 1918 – 1944.

Unde se află armata ce veghează la granița cu Rusia

Mai exact, armata ce veghează la granița cu Rusia se află într-o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori. În timp de război, aceasta poate conta pe 290.000 de soldaţi, dintre care 12.000 profesionişti. Înrolarea este obligatorie pentru bărbaţi şi în fiecare an aduce între 20 şi 22.000 de tineri recruţi, care rămân în armată între șase şi 12 luni.

„O treime din populaţia adultă, aproximativ 900.000 de persoane, a primit pregătire militară, dar asta nu înseamnă că toată lumea ştie să mânuiască o puşcă.

Aproximativ 100.0000 de oameni au alte roluri fundamentale, cum ar fi lucrătorii serviciilor de telefonie mobilă: este mult mai important să faci reţeaua să funcţioneze decât să iei o puşcă”, a explicat un expert militar la Institutul finlandez de afaceri internaţionale, Charly Salonius-Pasternak.

Armata importanta care vegheaza neincetat la granita cu Rusia
Vladimir Putin

Exercițiu militar amplu, de două ori pe an

Armata importantă a Finlandei veghează la o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia. Artileria este pe locul al doilea, după Turcia. Un amplu exercițiu se organizează pe teritoriul național de două ori pe an, cu rachete antinavă dislocate pentru a proteja portul Helsinki.

Finlanda a făcut parte din regatul Suedia începând din secolul al XII-lea până în anul 1809, când a devenit mare ducat în Imperiul rus. În anul 1917 și-a obținut independența.

Războiul din Ucraina continuă de aproximativ patru luni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis luni şefilor de stat din ţările din forumul internațional Grupul celor Șapte (G7) că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia. Liderul de la Kiev vrea mai întâi ca țara sa să-şi consolideze poziţia militară pe câmpul de luptă și abia apoi va fi de acord cu reluarea tratativelor de pace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...