Arafat spune că anul viitor ar putea să expire Certificatul Verde pentru aproape 8 milioane de români

Gabriela del Pupo 20.12.2021, 17:29
Arafat spune că anul viitor ar putea să expire Certificatul Verde pentru aproape 8 milioane de români

Peste șapte milioane șapte sute de mii de români ar putea rămâne fără certificat verde anul viitor. Asta crede șeful DSU, Raed Arafat care spune că cei care au doar 2 doze nu sunt la fel de bine protejați în fața ultimei variante de Covid, tulpina Omicron.

Formularul de localizare, o necesitate

Secretarul de Stat și Ministrul MAI au avut o ședință în care s-a discutat problema aglomerării la granițele din vest, având în vedere numărul mare de români care se întorc în țară după sărbătorile de iarnă. Aceștia cred însă că verificările și formularul de localizare nu sunt măsuri exagerate.

“Azi, la ședința cu domnul ministru (Lucian Bode – n.r.), situatia era sub control. A trecut valul despre care vorbeați, mai ales ca a intrat si formularul de localizare. Dacă nu e vaccinat sau chiar dacă e, acest formular trebuie completat inainte de a ajunge în graniță, exact cum se întâmpla în alte tari. Ele trebuie completate înainte și doar prezentate la graniță.

Persoanele vaccinate venit din UE plus cel trecute prin boala e mai ușor sa vina (in tara – n.r.) decât cele nevaccinate. Cei care se prezintă fără test din zona roșie intra în carantina 14 zile. Astfel de masuri o sa le vedeți aplicate si in alte tari UE”, a declarat Arafat pentru Realitatea TV.

De asemenea Arafat a amintit importanța respectării perioadei de carantină mai ales în contextul în care noua tulpină Omicron face ravagii în Europa.

“Sper ca vor sta în carantina. Faptul ca ești carantinat și ești prins ieșit e o infracțiune, e o problemă serioasă. Ati văzut cu jucătorii din rugby din Africa Sud. Multi erau testați. Am avut doar un caz, apoi au început sa apară infectări. Carantina are un rol, trebuie sa se înțeleagă asta”.

Șeful DSU spune că presiunea pe sistemul medical poate fi evitată.

“Cu cat vom întârzia, cu atât va fi mai lin atât impactul sanitar, cat și în ceea ce privește celelalte aspecte, inclusiv cele economice”, atrage atenția Raed Arafat.

Persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Studiul acesta arată clar
Persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Studiul acesta arată clar

“Deja 2 doze nu mai sunt suficiente pentru a recunoaște ca o persoana este vaccinată”

Începând cu 2022 persoanele care au doar 2 doze de vaccin ar putea să fie considerate fără schemă completă de vaccin. Mai ales având în vedere că specialiștii consideră că cei care au doar 2 doze sunt protejați în proporție de 40% în fața noii tulpini pe când cei care au 3 doze beneficiază de o protecție de peste 70%.

“Nu părerea mea contează. Ne uitam la studiile si analizele făcute – ele nu merg pe aceasta idee. Ele spun ca vaccinurile actuale au un grad de protectie, mai ales pentru a nu face forme grave si a nu ajunge cu un grad de infecție la spital. Deja 2 doze nu mai sunt suficiente pentru a recunoaște ca o persoana este vaccinata. Certificatele isi vor pierde valabilitatea la doua doze de la anul. Chiar daca severitatea e mai scăzută, dacă ea infectează mult mai multi oameni impactul asupra sectorului sanitar va fi mult mai mare. Asta înseamna ca vom continua sa avem un număr de cazuri semnificativ în ATI si UPU. Eu nu as sta liniștit acum. As lua scenariul ceva mai pesimist și dacă se va întâmpla altfel atunci vom schimba”

Cât despre finalul pandemiei Raed Arafat nu a știut să dea o estimare probabilă, acesta punctând faptul că dezvoltarea de noi tulpini este greu de oprit.

“Este greu de spus. Orice pandemie apar variante, tulpini pentru ca ea se transmite și intre oamenii nevaccinați. Nimeni nu poate prezice. Posibilitatea de apariție a unor tulpini noi este întotdeauna prezenta. Ca va fi mai puternica sau mai slaba rămâne de văzut” a mai spus Arafat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe