INTERVIU EXCLUSIV

Ar putea statul să deconteze consultațiile psihologice? Deputat: „Nu foarte mulți români își permit”

Gabriela del Pupo 07.06.2022, 12:27
Ar putea statul să deconteze consultațiile psihologice? Deputat: „Nu foarte mulți români își permit”

Tratamentul psihologic în România este considerat încă „un moft”, multe persoane nu văd beneficiile, sunt sceptice sau se întreabă de ce și-ar duce copii la un terapeut. Din păcate pandemia a lăsat urme adânci în mentalul colectiv al românilor obișnuiți să iasă în aer liber sau să își petreacă vacanțele de vară la rudele de la țară. Faptul că o consultație psihologică ajunge și la 200 de lei este un detriment foarte greu de depășit pentru majoritatea populației.

Discuții pentru un proiect de lege care să permită decontarea ședințelor la psiholog

În Parlament a fost demarat un proiect care are ca scop inițierea unui proiect legislativ care să permită unei mari majorități din populație să apeleze la serviciile unui psiholog atunci când este necesar. Deocamdată au fost organizate discuții cu asociațiile medicilor de profil și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a vedea cum poate fi implementat. Am stat de vorbă cu Diana Stoica, deputat USR, care a explicat în exclusivitate pentru impact.ro care este mecanismul pentru realizarea unor norme astfel încât statul să se implice cât mai mult în decontarea serviciilor medicale privind sănătatea psihică a populației.

Această discuție are în vedere și un proiect de lege pentru asigurarea serviciilor de tratament psihologic decontat pentru o mai mare parte din populație?

„Dacă va fi nevoie, absolut, problema e că în România nu legile sunt problema principală ci mai degrabă implementarea lor. Noi am pornit această discuție pentru a găsi cele mai bune și cele mai rapide soluții, cu toți oamenii implicați care au devenit partenerii noștri și vorbim aici de pacienți, autorități, precum Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări, asociații profesionale, Colegiul Medicilor și noi care suntem latura legislativă. Putem împreună să facilităm accesul la servicii de psihologie.” a declarat deputata.

Ce arată datele în privința numărului de persoane din România care ar avea nevoie de tratament și nu au acces?

„Din păcate, cifrele din România ori nu există, ori nu sunt din ultimii ani, așa că nu avem în momentul de față o imagine exactă a fenomenului, dar tocmai de aceea am vrut să îi avem la masă pe oamenii implicați care pot sesiza tendințe, Scopul nostru este să acoperim cât mai mult nevoile populației, în ordinea importanței. Sigur că poate exista o prioritizare în rândul pacienților, în funcție de cât de mare este nevoia lor.

În urma discuțiilor putem să stabilim dacă este o nevoie la nivel de legislație primară sau dacă e nevoie de legislație la nivel secundar sau terțiar, și aici sunt alte instituții responsabile. Dar noi vom milita prin toate instrumentele parlamentare pentru a ne asigura că fiecare contribuie. La fel ca în restul sistemului de sănătate din România, și serviciile psihologice sunt practic concentrate în zonele urbane, există un deficit de personal, și atunci există foarte multe persoane din mediul rural care nu au acces la servicii psihologice, nu ma vorbim de costuri, vorbim efectiv de prezența unui cabinet psihologic în școli sau în comunitățile din rural.”

Cat costa o sedinta la psiholog
Cat costa o sedinta la psiholog

200 de lei o ședință la psiholog. Își permite CNAS să deconteze o astfel de sumă?

O consultație este în momentul acesta în medie 200 de lei. Își permite Casa Națională de Asigurări de Sănătate sa deconteze integral un astfel de tratament?

„E clar că, din păcate, serviciile psihologice sunt considerate un serviciu de lux. Nu foarte mulți români își permit să aloce 200 de lei pentru o consultație o dată pe săptămână, sau în funcție de nevoia fiecăruia de aceea noi trebuie să ne gândim și la finanțarea necesară pentru extinderea serviciilor și aici CNAS este un una dintre instituțiile puternice din cadrul sistemului de sănătate publică. Este adevărat că nu este una dintre cele mai transparente și disponibilă la conversație instituție, dar noi vom încerca să avem o abordare complexă.”

„Din cauza pandemiei am văzut cu toții un număr foarte mare de sinucideri”

Care este categoria de vârstă cea mai vulnerabilă căreia i s-ar adresa un astfel de proiect de lege? Consiliul Național al Elevilor a punctat de multe ori lipsa psihopedagogilor în scoli sau numărul mic de profesioniști care trebuie sa se împartă la mai multe instituții. Vizează proiectul și această problemă?

„Fiecare om contează, noi parlamentarii avem nevoie să ne consultăm cu oamenii implicați direct pentru a ne adapta. Nu avem o categorie de vârstă mai vulnerabilă în momentul de față, ne gândim la tineri în ultima vreme din cauza pandemiei am văzut cu toții un număr foarte mare de sinucideri, dar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă va fi stabilită în urma consultărilor cu specialiști din domeniu. Și asociațiile de elevi ne-au tot spus că au observat din ce în ce mai multe sinucideri în rândul tinerilor.” a concluzionat deputata.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...