Aplicația care poate debloca orice telefon. Autoritățile din mai multe țări se folosesc de ea

Cristian Cojocaru 12.04.2021, 14:58
Aplicația care poate debloca orice telefon. Autoritățile din mai multe țări se folosesc de ea

Atunci când vine vorba despre deblocarea unui telefon, aceasta ar putea reprezenta o reală problemă, mai ales pentru autorități în cazul în care acolo ar putea găsi dovezi care ar putea incrimina suspectul unei infracțiuni. Aplicația este folosită pentru a debloca orice telefon, iar autoritățile din mai multe țări se folosesc de aceasta pentru a rezolva cazurile.

Aplicația folosită pentru a debloca orice telefon

Există destul de multe controverse în jurul instrumentelor precum Cellebrite despre care se spune că este capabil să deblocheze un smartphone blocat, ca un iPhone. Acest instrument este utilizat în cea mai mare parte de forțele de ordine ca o modalitate de a debloca un smartphone și de a recupera potențialele probe în cazuri, dar argumentul este că acest lucru nu ar trebui permis.

Indiferent de locul în care vă aflați pe acest subiect, se pare că, în Brazilia, instrumentul a fost folosit pentru a ajuta la spargerea iPhone-urilor aparținând a două persoane suspectate de uciderea unui copil de 4 ani. Cazul era cercetat încă de luna trecută, însă polițiștii nu au reușit să aresteze suspecții decât după ce au putut accesa iPhone-urile și mesajele stocate pe ele.

Potrivit schimbului de mesaje între suspecți, a fost dezvăluit faptul că tatăl vitreg al copilului a recunoscut aparent că a bătut copilul până la moarte și că mama știa totul. Aceasta a fost o dovadă crucială care a permis polițiștilor să avanseze în acest caz și cu arestarea suspecților.

Acestea fiind spuse, există controverse legate de utilizarea instrumentului, deoarece s-a sugerat că, în ciuda faptului că firma pretinde că își vinde instrumentele doar agențiilor de aplicare a legii, cine va spune că această exploatare nu va fi folosită și de membrii celeilalte părți a ”baricadei” în scopuri ilegale.

Cellebrite este un software cu care poate fi deblocat orice tip de telefon
Cellebrite este un software cu care poate fi deblocat orice tip de telefon

Cea mai utilizată metodă de hacking

Cea mai frecvent utilizată tehnică de hacking din zilele noastre, phishingul este practica de a încerca să fure informații despre utilizatori, deghizând conținutul rău intenționat ca o comunicare de încredere. Deși termenul este în general asociat cu e-mailul și există termeni pentru a descrie alte medii – cum ar fi „smishing” (SMS phishing) – phishingul poate apărea în orice tip de comunicare electronică.

Tactica tipică este de a înșela un utilizator să dea clic pe un link încorporat sau să descarce un atașament. În loc să fie direcționat către o resursă utilă, un fișier rău intenționat este descărcat și executat pe computerul utilizatorului. Ce se întâmplă în continuare depinde în întregime de malware-ul executat. Unele pot cripta fișiere și pot împiedica utilizatorul să acceseze dispozitivul, în timp ce altele pot încerca să rămână ascunse pentru a acționa ca un backdoor (n.r. ”ușă din spate”) pentru alte programe de tip malware.

Pe măsură ce cunoștințele informatice s-au îmbunătățit de-a lungul anilor și pe măsură ce utilizatorii s-au obișnuit cu amenințările online, tehnicile de phishing au trebuit să devină mai sofisticate. Phishingul de astăzi implică, de obicei, o formă de inginerie socială, în care mesajul pare să fi fost trimis de la o companie legitimă, adesea cunoscută, informându-și clienții că trebuie să ia măsuri de un fel. Netflix, Amazon și Facebook sunt adesea utilizate în acest scop, deoarece este foarte probabil ca victima să aibă un cont asociat cu aceste mărci.

Urmăriți Impact.ro și pe