Apare o nouă plajă în România. Unde se va afla și de când va putea fi folosită

Elena Avramescu 14.01.2022, 10:18
Apare o nouă plajă în România. Unde se va afla și de când va putea fi folosită

Veste cum nu se poate mai bună pentru turiștii care urmează să vină anul viitor la mare, deoarece sudul litoralului românesc se va bucura în anul 2023 de o nouă plajă. Acest lucru se va întâmpla în localitatea Agigea, unde fâșia de nisip actuală este foarte mică și nu poate fi numită plajă cu adevărat. Astfel că va fi extinsă cu 100 de metri în larg pe o lungime de 1.200 de metri liniari.

Apare o nouă plajă în România

Turiștii care vor merge pe litoralul Mării Negre în noul sezon se vor putea bucura de o nouă plajă, aflată în zona din sudul litoralului. Astfel că la Agigea, acolo unde fâșia de nisip existentă care are puțin peste șase metri se va extinde odată cu lucrările realizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Lucrările vor începe în primăvara acestui an.

Localnicii sunt de părere că noul proiect de la Agigea este unul foarte bun, fiind reală nevoie de acesta, ținând cont că zona este în continuă dezvoltare iar cherhanalele de pe malul mării îi atrag pe turiști ca un magnet atât vara, cât și în extrasezon.

„Foarte bine dacă se va extinde. Ideea e bună, dar trebuie aplicată. Dacă pe undeva se fac nişte lucrări bune, înseamnă că e bine. Dacă ar fi curată şi frumoasă, ar avea atracţie, a spus un localnic”, potrivit observatornews.ro.

„De exemplu, aici, pe bucata asta de plajă va fi piatră. Deci va arăta frumos”, a spus și Matei Datcu, proprietar cherhana.

Apare o noua plaja in Romania
Plaja Agigea

Lucrările vor debuta în primăvara acestui an şi vor fi realizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

„Este vorba de 1200 de metri liniari de combatere a eroziunii costiere. Practic, plaja va avansa în zona respectivă, între cele două lucrări hidrotehnice ale noastre, pe o lungime de 60 de metri”, a declarat Paul Cononov, director ABADL.

În plus, în zona se va planta și primul recif artificial pentru o specie de moluscă din Marea Mediterană, Pholas Dactylus ce sapă în calcar și previne, astfel, eroziunea costieră.

„Peştii trebuie să se adapteze în perioada următoare, fiindcă vor avea un ecosistem diferit. Dar pentru ecosistemul costier va fi mai bine”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog marin.

Investitorii din zonă sunt extrem de entuziasmaţi de noul proiect, care le va aduce un profir mai mare.

„Eu sunt destul de încantat, pentru că odată cu construirea digului proprietatea noastră va fi protejată. Sperăm ca în continuare să se pună accent şi pe fâşia noastră de pescuit”, a mai spus Matei Datcu, proprietar cherhana.

Această nouă plajă din Agigea face parte dintr-un proiect de refacere a plajelor româneşti, realizat cu fonduri europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...