Apare o nouă materie în școlile din România. Ce vor studia elevii la liceu

Beatrice Dumitru 08.05.2023, 21:59
Apare o nouă materie în școlile din România. Ce vor studia elevii la liceu

Elevii de liceu vor studia o nouă materie. O nouă disciplină apare în planurile-cadru pentru liceu și îi vizează pe acei elevii care nu participă la orele de Religie. Cum se numește materia și ce vor studia liceenii la aceste ore.

Liceenii vor studia o nouă materie

O nouă materie apare în planurile-cadru pentru liceu. Alternativa la ora de Religie „se adresează elevilor care nu participă la orele de Educație religioasă“, potrivit unui document draft publicat de edupedu.ro.

Este vorba despre materia „Perspective globale“, pe care toți elevii, indiferent de profil și specializare, cu excepția celor din învățământul teologic, o vor studia dacă nu participă la orele de Religie. Astfel, aceștia ar urma să studieze la această disciplină „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală“, după cum scriu cei de la Ministerul Educației.

Apare o nouă materie în școlile din România. Ce vor studia elevii la liceu
Se va introduce o nouă materie în liceu.

Ora se organizează în paralel cu ora de religie – de aceea, nu schimbă totalul orelor din CDEOȘ și nici pe cel general“. CDEOȘ înseamnă Curriculum la Decizia Elevilor din Oferta Școlii și este un concept nou introdus de proiectul Legii învățământului preuniversitar, care înlocuiește vechiul Curriculum la Decizia Școlii (CDȘ).

Religia va fi probă la Bacalaureat

Religia este singura disciplină, în afară de Limba și literatura Română și Matematică, care se studiază în toți anii de școală, indiferent de profil, specializare sau ciclu de învățământ.

Religia a fost votată de Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților ca disciplină opțională la Bacalaureat. Materia a fost introdusă pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale, la proba E. Astfel, religia va putea fi a doua probă scrisă, pe lângă istorie,

În luna martie, cultele religioase recunoscute de statul român îi rimiteau ministrului Educației, Ligia Deca, o adresă comună în care cereau ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat. Reprezentanții bisericilor vorbeau despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...