Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la unele aparate folosite de mii de români pentru încălzirea locuinței. Acesta susține că aparatele pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt controlate, iar copiii sunt primii și cel mai sever afectați,
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția cu privire la unele aparate folosite de români în locuințe, care pot fi foarte periculoase pentru copii, în contextul în care trei micuți și mama lor au ajuns în weekend la spital. Copiii sunt cel mai sever afectați din cauza unor astfel de aparate. Astfel de aparate includ încălzitoarele de spațiu alimentate cu ulei, împreună cu sobele pentru gătit și cuptoare, deoarece poluanții cu combustie pot fi eliberați direct în interiorul locuinței.
Copiii și mama lor s-au intoxicat cu monoxid de carbon din cauza unei sobe fără acumulare de căldură, care avea coșul de evacuare al fumului tras prin peretele casei, cu tiraj mic și care funcționa deficitar în condiții de vânt. Astfel, Tudor Ciuhodaru avertizează că intoxicația cu monoxid de carbon poate fi letală, iar copiii sunt primii și cel mai sever afectați. Acesta a mai subliniat că gravitatea este influențată de concentrația de gaz toxic și de durata expunerii.
Tudor Ciuhodaru mai spune că intocxicațiile cu monoxid de carbon se produc prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de încălzire (cu deficiențe) lăsate nesupravegheate, iar simptomele sunt extrem de variate și nespecifice: dureri de cap, greață, vărsături, astenie, vertij, tulburări de echilibru, respirație dificilă, puls accelerat, somnolență, convulsii, comă, explică Tudor Ciuhodaru pe pagina de Facebook.
Tudor Ciuhodaru mai precizează că primul ajutor constă, în principal, în scoaterea pacientului din mediul toxic și administrarea de oxigen dar fără a pune salvatorul în pericol.
Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, numărul acestor intoxicații se menține îngrijorător de mare, adăugând că se tratează cel puțin 100 de cazuri anual. Cazurile din urban sunt de opt ori mai multe față de cele din rural, probabil din cazua utilizării necorespunzătoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursă de încălzire.