Specialiștii din cadrul Băncii Naționale a României sunt de părere că o creștere a pensiilor ar înrăutății problemele sistemului financiar din România. Deoarece ne aflăm într-o situația de criză, băncile din țară se confruntă cu deficitul public.
Creșterea pensiilor poate avea un efect negativ foarte mare pentru România. Potrivit informațiilor, țara poate întâmpina o depășire de peste 9% din PIB în acest an, fără a se lua în calcul creșterea pensiilor de la 1 septembrie. Un oficial BNR avertizează că băncile se confruntă cu o problemă serioasă, care a pornit încă de la sfârșitul anului trecut.
„Nu numai ceea ce se întâmplă în sistemul bancar contează. Contează tot ceea ce se întâmplă în sistemul financiar al ţării. Noi avem acum o problemă deosebit de serioasă care se numeşte deficit public. Ea a pornit încă de la sfârşitul anului trecut la un nivel care ne situa mult dincolo de mult-discutatul 3%, care este cu totul enorm pentru o ţară care are o creştere economică de 4% aşa cum fost în România.
În momentul de faţă ne îndreptăm spre un deficit public de 7%, 8%, 9%, poate va şi depăşi acest nivel, fără să luăm în calcul mărirea pensiilor de la 1 septembrie. Situaţia este extrem de serioasă şi de sensibilă.
Eu cred că avem câteva puncte de bază cel puţin în plus la dobânzile pe care le plăteşte România la creditele pe care le ia datorită faptului că încă nu se ştie cum reuşim să o scoatem la capăt cu creşterea pensiilor.”, a spus Eugen Rădulescu, director la Direcția de Stabilitate din Banca Națională a României, potrivit adevarul.ro.
Potrivit declarațiilor făcute de Eugen Rădulescu, România poate obține încă trei puncte procentuale din PIB la deficit dacă se măresc pensiile, iar astfel situația va deveni foarte complicată. Totodată, specialistul susține că dacă nu se adoptă o soluție rațională în această privință, dobânzile ar putea să nu mai scadă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Deficitul nu trebuie neapărat să scadă accelerat, dar trebuie să intre pe o tendinţă de descreştere clar. Or, în momentul de faţă, singurul lucru pe care îl avem pe legislaţia în vigoare este că, anul viitor, vom avea încă 3 puncte procentuale din PIB la deficit numai pentru majorarea pensiilor. Asta creează o situaţie foarte complicată.”, a mai spus Directorul de Stabilitate din cadrul BNR.