Promisiunea făcută de Klaus Iohannis după întâlnirea cu sindicaliștii din Educație: „Garantez”

Corina Oprea, Radu Constantin 30.05.2023, 20:49
Promisiunea făcută de Klaus Iohannis după întâlnirea cu sindicaliștii din Educație: „Garantez”

Greva cadrelor didactice continuă și nu sunt semne că lucrurile vor reveni la normal prea curând! Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Educație, cu care a discutat despre actuala situație din învățământ. Șeful de stat a declarat că le înțelege nemulțumirea și le-a prezentat planul său pentru a clarifica tot.

Ce a decis Iohannis cu reprezentanții sindicatelor din Educație

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți cu liderii sindicatelor din educație. În contextul grevei generale, care se desfășoară deja de o săptămână, acesta a ținut să discute chiar el cu sindicaliștii și să clarifice împreună situația. Președintele a adoptat o atitudine grijulie față de cadrele din educație și a încercat să găsească soluții.

Președintele le-ar fi cerut sindicaliștilor să comunice, să își exprime părerile și să le asculte și pe ale celor din jur, astfel încât să fie găsite soluții optime. Șeful statului a transmis că înțelege nemulțumirea profesorilor, dar consideră că trebuie respectată educația. Astfel, solicită încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale la datele deja stabilite.

„Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale”, se arată într-un comunicat transmis de președinție.

Președintele, gata pentru un acord politic

Președintele a mai precizat că ia în calcul încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale. Vrea să se asigure că ajunge la o înțelegere cu sindicaliștii, care să asigure reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

„Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor”, se mai transmite în comunicat.

Președintele a mai spus că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, pentru care autoritățile caută soluții de modernizare și vrea să asigure cele mai bune condiții. Astfel, dacă învățământul revine la normal, noile măsuri „garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită”.

Urmăriți Impact.ro și pe