Anunțul dimineții pentru pensionarii români: cu cât se vor majora pensiile de fapt

Gabriel Peneș 28.10.2022, 10:13
Anunțul dimineții pentru pensionarii români: cu cât se vor majora pensiile de fapt

Anunțul dimineții pentru pensionarii români: cu cât se vor majora pensiile de fapt. De luni bune, guvernanții fac declarații despre mărirea pensiilor românilor, fără să precizeze exact și procentele de majorare. În afară de asta, reprezentanții partidelor de la guvernare încearcă să-și asume creditul, în scop electoral, pentru decizia de mărire a veniturilor seniorilor.

Anunțul dimineții pentru pensionarii români

Pensionarii români așteaptă cu sufletul la gură decizia definitivă a guvernanților în privința majorării pensiilor.  Întrebat, joi seară, la Antena 3, cu cât ar trebui să crească pensiile, ministrul Muncii a afirmat: „Eu nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri”, scrie news.ro.

Acesta a explicat că PSD a propus o creştere de 10% pentru care partidul dispune de „o fundamentare foarte solidă”, dar aşteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%.

Întrebat despre categoriile defavorizate, cei cu pensii foarte mici, ministrul a explicat că „pensiile nu se pot majora diferenţiat pentru că este neconstituţional”. Ministrul a explicat că va fi crescută valoarea punctului de pensie cu 10% pentru a încuraja şi contributivitatea.

„Venim cu măsuri suplimentare pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face, dar majorare diferenţiată nu putem face”, a explicat ministrul.

În privința procentului cu care pensiile se vor majora, Budăi a precizat, ca și în alte ocazii: „Cel puţin 10%. Cel mult nu există, pentru că pensiile sunt foarte mici”.

Cu cât se vor majora pensiile de fapt

Subiectul pensiilor și al majorării acestora a devenit un subiect de adevărată lupta electorala între partidele aflate la guvernare, PSD și PNL.

Recent, într-un clip electoral publicat de PSD pe Facebook, Marcel Ciolacu, șeful social-democraților, a spus că pensiile nu s-ar fi mărit în 2022, dacă partidul pe care-l conduce nu ar fi intrat la guvernare.

„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare. Nu am nicio reținere să-i reamintesc domnului președinte Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Cîțu prim-ministru, domnia sa spunea că nu sunt bani pentru a crește pensiile și trebuie să calculăm foarte bine. Și nu aveam nici criză energetică, nu aveam nici război în Ucraina”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un videoclip publicat pe Facebook.

PNL a replicat imediat, printr-o postare pe rețeaua de socializare a deputatului Ionuț Stroe.

„În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii.

Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei).

Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei”, a scris Stroe pe Facebook.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....