Anunț important de la Ministerul Sănătății. Ce se întâmplă cu dozele de vaccin antigripal. Este oficial!

Stan Filon 19.10.2020, 14:13
Anunț important de la Ministerul Sănătății. Ce se întâmplă cu dozele de vaccin antigripal. Este oficial!

Ministerul Sănătății a anunțat că va continua imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire împotriva gripei sezoniere. Reprezentanții ministerului au anunțat când va fi emisă următoarea tranșă de vaccinuri mult așteptate de cei aflați în pericol.

Ministerul Sănătății a anunțat când vor fi distribuite noile vaccinuri antigripale

Sursa citată arată că dozele de vaccin antigripal vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, iar următorul lot va fi trimis în luna noiembrie.

Ținând cont de pandemia de coronavirus, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, pentru sezonul 2020-2021, 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă față de anul trecut. Campania de vaccinare a început pe 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către Direcţiile de Sănătate Publică se face în mai multe etape, următoarea fiind programată pentru prima parte a lunii noiembrie, când în țară vor fi trimise 1,1 milioane de doze de vaccin antigripal.

Ministerul Sanatatii a anuntat cand vor fi distribuite noile vaccinuri antigripale
Ministerul Sanatatii a anuntat cand vor fi distribuite noile vaccinuri antigripale

Încă nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră

”În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC”, a informat Ministerul Sănătății.

146.537 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate, până pe 11 octombrie, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creștere ușoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă, a informat Ministerul Sănătății.

Persoanele care au gripă manifestă următoarele simptome:

  • Febra sau stare febrila (frisoane)
  • Tuse
  • Durere de gat
  • Nas infundat sau rinoree
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Oboseala
  • Varsaturi si diaree – in cazul anumitor persoane; aceste simptome sunt mai frecvente la copii decat la adulti
    Febra se intalneste la majoritatea persoanelor cu gripa, insa pot exista oameni care nu fac febra pe perioada
    gripei, atrag atentia expertii de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control).
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...