Anunț despre a patra doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță: „Expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi”

Elena Avramescu 27.01.2022, 17:38
Anunț despre a patra doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță: „Expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi că în prezent nu există încă date care să justifice cea de-a patra doză de vaccin, în contextul în care, după prima schemă, vaccinurile actuale oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron.

Valeriu Gheorghiță, anunț despre a patra doză de vaccin

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul militar a menţionat că expunerea la îmbolnăvire o are toată lumea, zi de zi, ținând cont de transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță afirmă că majoritatea populației lumii va trece prin boală în această perioadă. „Atunci se vor ridica cele mai multe restricții”
Valeriu Gheorghiță

„Cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor”

Valeriu Gheorghiţă crede că vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii şi crede că se va renunţa la majoritatea restricţiilor.

„Vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii. Este foarte probabil să se întâmple acest lucru pentru că toate estimările ne arată că, în această perioadă, probabil, că mai mult de jumătate din populaţia lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2.

Ori coroborat cu faptul că peste 60% din populaţia la nivel global a primit cel puţin o doză de vaccin, foarte probabil că vom ajunge în faza post pandemică, în perioada de endemie în care va conta foarte mult comportamentul individual”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiţă, conform News.ro.

Acesta mai spune si că în acel moment se va renunţa la majoritatea restricţiilor, iar fiecare va avea obligația de a fi mai responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte.

Tot în decursul zilei de miercuri, Valeriu Gheorghiţă a menționat faptul că vaccinurile aprobate şi autorizate pentru grupa de vârstă 5 -11 ani sunt sigure, eficiente şi previn în peste 90% din cazuri de îmbolnăvirile COVID-19. Până acum, la nivel naţional au fost pregătite 231 de cabinete de vaccinare pediatrice, iar până acum au fost făcute peste 3.600 de programări în platforma de programare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...