ANALIZĂ

Anunț ciudat în Sectorul 2, locatarii unui bloc sunt avertizați că pot lua amendă de 2.500 de lei dacă plantează flori fără acordul Primăriei. Ce spun autoritățile

Gabriela del Pupo 14.03.2023, 11:50
Anunț ciudat în Sectorul 2, locatarii unui bloc sunt avertizați că pot lua amendă de 2.500 de lei dacă plantează flori fără acordul Primăriei. Ce spun autoritățile

Odată cu vremea primăvăratică au început și amenajările curților din fața blocurilor. Unele asociații de proprietari aleg să lase locatarii să se ocupe de spațiile verzi dar pentru un bloc din Sectorul 2 a venit un anunț surpriză. Cetățenii sunt anunțați că pot fi amendati cu 2500 de lei dacă plantează zambile. Aceștia sunt avertizați că oamenii legii au început deja controale și că au nevoie de acordul Primăriei pentru a planta pe acel spațiu. Alți proprietari spun că nu au fost lăsați să facă lucrări de întreținere și li s-a transmis să apleleze la ADP.

„Nu interzicem plantarea de gazon, iarbă sau flori, din contră chiar milităm pentru plantare”

Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentanții Primăriei care au transmis că un astfel de anunț ar trebui să fie transmis cu antet și semnătură oficială și că în nici un caz nu se pune problema unor amenzi ba din contră, locatarii sunt încurajați să planteze copaci sau flori. De altfel și Primăria Sectorului 2 va împărți și anul acesta semințe asociațiilor care vor dori, dar va și continua lucrări prin Administrația Domeniului Public.

„Am făcut și anul trecut și vom  face și anul acesta. Nu interzicem plantarea de gazon, iarbă sau flori, din contră chiar milităm pentru plantare. În total am înverzit 19 hectare de curți de bloc până acum, sunt 28 de zone verzi în total. Am dar material floricol prin ADP din producția lor proprie și o să mergem mai departe cu treaba asta și anul acesta pentru cei care solicită, din serele ADP. Acum în aprilie o să înceapă campania.

Au voie, este exclus să îi fie interzis cuiva accesul, ADP ajută când este cazul, îndepărtează resturile vegetale pentru că asta este obligația lor, dacă au tăiat gardul verde, crengi uscate, anunță ADP să vină să ridice resturile și poate ajuta cu materialul floricol de care spuneam înainte.

Noi mergem în continuare pe reabilitare de zone verzi.”, spune reprezentantul Primăriei Sectorului 2.

 

Cine ar trebui să se ocupe de spațiile verzi din curțile blocurilor?

În anii trecuți primăriile din Capitală au avut mai multe metode pentru aceste spații. La Sectorul 6 s-au împărțit gratuit prin ADP seminţe de gazon pentru a creşte suprafaţa verde a sectorului. Un kilogram de semințe de gazon costă între 6 lei și 40 de lei, în funcție de calitate și soi și soluția acesta a părut cea mai eficienta.

Seminţele de gazon au fost distribuite asociaţiilor de proprietari din sector pe bază de proces verbal de predare-primire, împreună cu instrucţiunile aferente pentru amenajare propice în grădina blocului de locuinţe, după ce, în prealabil, terenul a fost salubrizat de lucrătorii ADPDU.

În urmă cu doi ani la Primăria Sectorului 1, prin Administrația Domeniului Public, au fost puse rulouri de gazon în curțile mai multor blocuri din cartierul Aviației. Pe lângă discuția legată de utilitate, după câteva zile acesta a început să se usuce. Potrivit datelor furnizate de instituție la solicitarea HotNews.ro, la vremea respectivă, pentru furnizare și montarea rulourilor de gazon au fost plătiți 22 de lei pe metrul pătrat. Reprezentanții instituției au comunicat că firma care a făcut lucrările va înlocui gazonul uscat pe propria cheltuială.

Un altă variantă este chiar obținerea de finanțare pentru astfel de amenajări, o asociație de cartier a obținut o finanțare pentru proiectul lor. Inițiatorul spune că a fost soluția câștigătoare.

”Noi ne-am apucat acum 3 ani și ideea de bază de la care am pornit a fost că doream să amenajăm curtea blocului unde locuim. Cei de la Asociație nu erau dispuși să finanțeze și am zis că dacă vrem ca lucrurile să se întâmple, trebuie să găsim finanțare. Am scris un proiect, am aplicat la un micro-grant, am făcut un mural în curtea interioară și așa mai departe. După aceea am zis să profităm de ocazie și să vedem dacă ar merge să lansăm un grup de inițiativă civică în cartier. Am lansat și grupul, am aplicat pentru un grant și mai mare, pe 3 ani, din care face parte și acest proiect cu amenajarea grădinilor. Eu grădină ream în fața blocului și mă enervam pentru că trecea lumea pe lângă mine și cei mai în vârstă ziceau Ce drăguț că tinerii fac, că nimeni nu face, dar nici ei nu făceau. Așa am zis să facem acest proiect care este orientat pe 5 direcții: ecologie urbană, grădinărit, ornitologie, apicultură, poluare fonică”, spunea Alex Opriță pentru hotnews.ro.

 

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...