Anul în care România e programată să primească arme de ultimă generație. Avioanele F35 sunt tehnologie de vârf în acest moment

Beatrice Dumitru 03.11.2022, 16:15
Anul în care România e programată să primească arme de ultimă generație. Avioanele F35 sunt tehnologie de vârf în acest moment

România are în vedere un proces de modernizare a Forțelor Aeriene, care include achiziționarea unor avioane multirol, cele mai moderne care există în prezent. Până va achiziționa avionele F-35, România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru a înlocui bătrânele MiG-urile 21.

Când vor ajunge avioanele F-35 în România

La începutul lunii februarie, Klaus Iohannis anunță că „România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

În acest context, România va primi aparate F-35, cele mai moderne avioane multirol create vreodate, iar responsabilii militari lucrează la documentația necesară implementării proiectului de achiziție.

Anul în care România e programată să primească arme de ultimă generație. Avioanele F35 sunt tehnologie de vârf în acest moment
Avionul F-35 care va ajunge în România în 2030.

„Lucrăm la documentul cu nevoile misiunii și cerințele operaționale. Programul F-35 va putea fi implementat în România după anul 2030″, a declarat generalul Iulian Pațilea, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, la Defense Summit organizat de Newsweek.

Cum este avionul F-35

Până va achiziționa avionele F-35, România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia, vechi de aproximativ 40 de ani, pentru a înlocui MiG-urile 21. Astfel, armata română va avea în dotare 48 de avioane de lupta F-16 si va putea să-si apere singură spațiul aerian național și să contribuie la misiuni aliate ca stat membru NATO.

Avionul multirol de generația a 5-a F-35 este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic în comparație cu aparatele similare care mai există pe piață și este considerat „invizibil” pentru radar. Acesta este un aparat monoloc, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de asigurare a superiorității aeriene, cât și de asalt.

Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, potrivit Wikipedia.

Dezvoltarea F-35 a fost finanțată, în mare parte, de Statele Unite ale Americii, cu fonduri suplimentare din partea Marii Britanii, Canadei, Australiei, Italiei, Norvegiei, Danemarcei, Olandei și Turciei.
Până în prezent au fost construite peste 860 de astfel de avioane, iar costul acestuia este estimat la 82 de milioane de dolari. Avionul F-35 reprezintă cel mai scump program de dezvoltare și achiziție de armament din lume.

Caracteristici generale al avionului F-35

  • Echipaj: 1 pilot
  • Lungime: 15,7 m
  • Anvergură: 11 m
  • Înălțime: 4,4 m
  • Greutate gol: 13,3 tone
  • Greutatea maximă la decolare: 31,75 tone
  • Unitate de propulsie: Pratt & Whitney F135-PW-100
  • Viteza maximă: 1,6 Mach (1960 km/h)
  • Raza de acțiune în misiuni de luptă: 1239 km cu combustibilul de la bord
  • Armament: 1 tun de 25 mm GAU-22/A cu 4 țevi rotative
  • Încărcarea maximă cu armament: 8.200 kg, în diverse combinații de bombe și rachete, inclusiv bomba nucleară tactică B61-12.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...