Animalul care poate bea 21 de sticle de vin fără să se îmbete. Este mai mic decât o pisică

Ioana Bucur 04.01.2022, 13:23
Animalul care poate bea 21 de sticle de vin fără să se îmbete. Este mai mic decât o pisică

Mic, dar voinic! În timp ce internetul este plin cu videoclipuri și fotografii cu veverițe amețite după ce s-au delectat cu pere „trecute”, reni blocați în ipostaze amuzante, maimuțe, elefanți și chiar și papagali amatori de alcool, există un animal care poate bea echivalentul a 21 de sticle de vin fără să se îmbete. În ciuda rezistenței remarcabile la „băutură”, este mai mic decât o pisică.

Ce animal poate consuma zilnic echivalentul a 21 de sticle de vin fără să se îmbete

Nu doar oamenii se bucură în exces de licoarea lui bachus, alcoolul făcând ravagii și în rândul animalelor, sursa lor principală fiind fructele fermentate. Preferința neobișnuită a necuvântătoarelor i-a fascinat pe oamenii de știință. Echipe de cercetători au realizat mai multe studii pe această temă, iar concluzia a fost de fiecare dată aceeași.

Dintre toate animalele, rozătoarele au un apetit uriaș pentru alcool, dar și o rezistență ce i-a uimit pe specialiști.

„Îl iubesc atât de mult (n. red. – alcoolul) încât preferă să bea o soluție cu o concentrație de 15% etanol în locul apei”, a explicat dr. Tom Lawton, din cadrul Bradford Institute for Health Research.

Lawton a precizat că rozătoarele pot tolera cantități de alcool care ar ucide un om, a mai spus acesta, potrivit IFL Science. De fapt, unele studii realizate în anii ’60 au arătat că, dacă sunt puse să aleagă, rozătoarele vor prefera de fiecare dată alcoolul în detrimentul apei.

Animalul care poate bea 21 de sticle de vin fără să se îmbete

Vor alege mereu alcoolul în detrimentul apei

Există și o explicație în spatele preferinței simpaticelor animale. Aceasta ar fi legată de conținutul ridicat de calorii, asemănător cu cel al grăsimilor, ce le-ar ajuta să supraviețuiască lunilor geroase de iarnă. Este posibil să fi descoperit gustul de alcool ascunzând semințe și fructe în vizuini, pe care le-au consumat apoi adesea fermentate.

În cadrul unor experimente realizate în anul 2015, s-a stabilit că pot consuma zilnic echivalentul a 21 de sticle de vin fără să se îmbete. Toleranța incredibilă este datorată unei foarte bune funcționări a ficatului, care începe imediat să îl descompună. Ficatul hamsterului este atât de eficient în procesarea etanolului, încât foarte puțină substanță intră în sânge.

Cu toate astea, dacă li se injectează alcool direct în sânge, hamsterii se îmbătă mult mai repede și își pot pierde controlul chiar și de la doze mici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...