Analiză după cinci zile de război. Cum avansează trupele Rusiei în Ucraina și cum decurg luptele în cele mai mari orașe

Beatrice Dumitru 01.03.2022, 08:41
Analiză după cinci zile de război. Cum avansează trupele Rusiei în Ucraina și cum decurg luptele în cele mai mari orașe

În urmă cu șase zile, Rusia spulbera pacea în Europa și decidea să atace Ucraina, deoarece Vladimir Putin dorește „demilitarizarea și denazificarea” acestei țări. După mai multe zile de război, analiștii vorbesc despre cum decurg luptele în cele mai importante orașe ale Ucrainei, pe care armata rusă vrea să le cucerească și care se află sub asediu.

Cum decurg luptele în orașele mari ale Ucrainei

Analiștii de război de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au publicat cea mai recentă actualizare despre luptele din Ucraina. În a 6-a zi de război, analiștii spun că există o ușoară acalmie pe măsură ce Rusia își reorganizează armata împotriva unei apărări ucrainene mult mai puternică decât se aștepta Moscova.

În Kiev, apărarea Ucrainei a fost puternică până acum. În prezent, activitatea Rusiei este limitată, deoarece așteaptă întăriri. Analiștii cred că armata rusă își va relua atacul cu mai multă putere în următoarele ore.

Dacă Rusia continuă să trimită trupe, Ucraina probabil nu le va putea împiedica să încercuiască orașul, dar poate face ca eforturile Rusiei de a obține controlul asupra capitalei să fie „extrem de costisitoare și, poate, fără succes”, au spus analiștii, relatează BBC.

 Analiză. După cinci zile de război. Cum avansează trupele Rusiei în Ucraina și cum decurg luptele în cele mai mari orașe
Armata rusă atacă cele mai mari orașe din Ucraina.

Zeci de persoane ucise în Harkov

Atacul Rusiei s-a intensificat asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, în ultimele 48 de ore. Forțele ruse au folosit aici arme de artilerie cu tuburi și rachete, ceea ce a provocat mai mulți morți în rândul civililor și multe pagube materiale. Zeci de persoane au murit până acum la Harkov, susțin oficialii ucraineni.

În sudul Ucrainei progresele Rusiei din ultimele zile au încetinit față de ce s-a întâmplat în primele zile de război, potrivit analiștilor. Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că Moscova concentrează trupele pentru a lansa un atac „decisiv” asupra orașelor Mariupol din est și, eventual, Zaporizhia.

70 de soldați ucraineni uciși la o bază militară

Oficialii ucraineni au confirmat că cel puţin 70 de soldaţi au fost ucişi, duminică, după un bombardament rus asupra bazei militare de la Ohtîrka, (lângă Harkov) în regiunea Sumî, în prezent asediată de forțele ruse. Echipele de intervenție încă mai căuta prin moloz încercând să găsească supraviețuitori.

Parlamentul Ucrainei a postat pe Twitter un omagiu adus militarilor, spunând „Glorie eternă eroilor Ucrainei”. Parlamentul a mai precizat că soldații au fost uciși de rachetele Grad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...