Americanii vor să închidă centrul de detenție de la Guantanamo. Ce s-a întâmplat cu un deținut după 20 de ani

Beatrice Dumitru 03.04.2022, 12:53
Americanii vor să închidă centrul de detenție de la Guantanamo. Ce s-a întâmplat cu un deținut după 20 de ani

Centrul de detenție de la Guantanamo este o închisoare de înaltă securitate din cadrul Bazei Navale Americane din golful Guantanamo, din Cuba. A fost înființată pentru suspecţii străini în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, din New York şi Washington. Acum, Joe Biden vrea să închidă închisoarea și a început să elibereze deținuții.

Deținut eliberat de la Guantanamo

Sufiyan Barhoumi a fost capturat în 2002 într-o casă conspirativă din Pakistan, împreună cu un membru de top al-Qaeda și acuzat că a luat parte la un plan de bombardare a SUA. Dar Departamentul Apărării al SUA a afirmat că detenția în cazul său nu mai este considerată necesară.

El a fost eliberat de SUA din închisoarea militară de la Guantanamo, din Cuba și repatriat în Algeria, potrivit oficialilor americani, după ce a petrecut aproape 20 de ani în centrul de detenție. Departamentul a mulţumit Algeriei pentru facilitarea transferului deţinutului în această ţară.

Americanii vor să închidă centrul de detenție de la Guantanamo. Ce s-a întâmplat cu un deținut după 20 de ani
SUA vor să închidă închisoarea de la Guantanamo.

Statele Unite apreciază disponibilitatea Algeriei și a altor parteneri de a sprijini eforturile în curs de desfășurare ale SUA pentru un proces deliberat și amănunțit concentrat pe reducerea responsabilă a numărului deținuților și, în cele din urmă, pe închiderea unității din Guantanamo Bay”, se arată într-un comunicat al Departamentului Apărării american, potrivit BBC.

Joe Biden vrea să închidă închisoarea de la Guantanamo

Transferul bărbatului a fost aprobat în august 2016, dar a rămas în detenție așteptând ca guvernul SUA să găsească o țară terță care să-l repatrieze, așa cum se întâmplă cu toți deținuții de la Guantanamo. Dpartamentul a mai adăugat că autoritățile americane au recomandat ca Sufiyan Barhoumi să fie trimis înapoi în țara sa natală „sub rezerva asigurărilor de securitate și tratament uman”.

Președintele Joe Biden a spus că vrea să închidă centrul de detenție din Guantanamo Bay, iar după transferul lui Barhoumi, 37 de deținuți se mai află în acest moment în închisoare, dintre care 18 sunt autorizați pentru transfer. Guantanamo Bay face parte dintr-un complex de baze navale americane din sud-estul Cubei.

Sufiyan  Barhoumi este al treilea deținut de la Guantanamo repatriat sub administrația Biden. În iulie anul trecut, a fost transferat pentru prima dată un deținut de aici, un bărbat marocan fiind trimis acasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...